ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προαναγγελία αυστηρότερων ελέγχων και προστίμων

Έξι βήματα για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας αποφασίστηκαν στη δεύτερη συνάντηση για την περιφρούρηση της λίμνης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα, του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιου, του διοικητή και του υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, καθώς και εκπροσώπου της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση της κατάστασης, συζητήθηκαν ζητήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και αποφασίστηκαν οι τομείς στους οποίους θα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών.
Το πρώτο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση των μεικτών κλιμακίων για την αποτροπή ρυπάνσεων πέριξ της λίμνης και ως δεύτερο βήμα αποφασίστηκε ο επανέλεγχος και διαχείριση των συγκεντρωμένων ζωικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπέδιου. Παράλληλα, στο πλαίσιο που επιτρέπει η πανδημία, θα γίνει προσπάθεια για την ενημέρωση όλων των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων για την πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων των αδειών τους.
Εκτός από τις περιπολίες από ξηράς, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και την πιστοποίηση των χειριστών των drone που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, θα σχεδιαστεί άμεσα ο από αέρος έλεγχος της προστατευόμενης περιοχής
Τέλος, υπάρχει σχεδιασμός για να γίνει έρευνα για τις άδειες των αλιέων, των σκαφών και των αλιευτικών εργαλείων. Από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα ληφθούν μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας.
Για μία ακόμη φορά επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η απόρριψη μικροαντικειμένων σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και εντός της λίμνης, και για τον λόγο αυτό η Δημοτική Αστυνομία θα επιτηρεί το παραλίμνιο μέτωπο και θα επιβάλλει το πρόστιμο που προβλέπεται σε όσους δε σέβονται την πόλη. «Κάνουμε μια προσπάθεια για να μειώσουμε τις εστίες ρύπανσης της λίμνης και στο πλαίσιο αυτό θα αυστηροποιήσουμε τη στάση μας απέναντι σε όσους δε θέλουν να σεβαστούν την Παμβώτιδα. Αυτή η προσπάθεια θα έχει θετικά αποτελέσματα μόνο εάν όλοι μας δούμε τη λίμνη σαν το σπίτι μας και σαν το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας