ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ζεστάθηκε» η αγορά παρά το τσουχτερό κρύο

Ούτε το τσουχτερό κρύο ούτε η αναμενόμενη πολυκοσμία απέτρεψαν τους Γιαννιώτες να βγουν από νωρίς το πρωί στην αγορά, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα που παρέμεναν κλειστά επί της ουσίας, παρά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα με το click away, από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη.

Οι Γιαννιώτες δεν άφησαν την… ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη και οι χειμερινές εκπτώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, έσπευσαν να κάνουν τα ψώνια τους, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Ουρές, μάλιστα, δημιουργήθηκαν έξω από καταστήματα γνωστών αλυσίδων στο εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων, όπου η αναμονή στο πεζοδρόμιο ήταν αρκετά μεγάλη για όσους ήθελαν να εξυπηρετηθούν, καθώς τηρούνταν ευλαβικά οι περιορισμοί για τον αριθμό των ατόμων στο εσωτερικό των καταστημάτων.
Διαφορετική ήταν η εικόνα στα μικρά καταστήματα, τα οποία είτε είχαν στο εσωτερικό τους έναν – δύο πελάτες, είτε οι ιδιοκτήτες τους περίμεναν στωικά την εμφάνιση των πελατών, προσδοκώντας και αυτοί πως η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων με φυσικό τρόπο θα δώσει την απαιτούμενη οικονομική ανάσα, αν και σε καμία περίπτωση δεν αναμένουν κάλυψη των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
Όλοι οι πολίτες που έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και κινούνται στους δρόμους, τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στο ακέραιο, με μάσκες και αποστάσεις μεταξύ τους. Οι επιχειρήσεις από τη μεριά τους έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν αντισηπτικά στις εισόδους των καταστημάτων αλλά και πινακίδες που αναγράφουν το όριο ατόμων που επιτρέπεται στο εσωτερικό τους. Μάλιστα, στα πολυκαταστήματα το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες πότε μπορούν να περάσουν και μόλις συμπληρώνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός, δεν τους επιτρέπουν την είσοδο.
Εμφανής είναι η αστυνόμευση στους εμπορικούς δρόμους, με κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιούν ελέγχους έξω από καταστήματα για να διαπιστώσουν αν οι πολίτες έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και να προχωρούν σε συστάσεις όπου διαπιστώνεται συνωστισμός.

Μήνυμα για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

Την ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα για να μην χρειαστεί εκ νέου να λειτουργήσει η αγορά με τη μέθοδο «ακορντεόν», ώστε να μεταβούμε όλοι μαζί στο επόμενο στάδιο, αυτού της πλήρους αποκατάστασης λειτουργίας της αγοράς, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, με τον κλάδο κυρίως της εστίασης να αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης της και να δημιουργεί ταυτόχρονα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας λόγω της διασύνδεσης μαζί της.
«Ας φροντίσουμε με τη σημερινή κανονικότητα να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, επιχειρήσεις και πελάτες για να δούμε σύντομα και αυτούς να ανοίγουν τα καταστήματα τους και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης. Εύχομαι η ΠΕ Ιωαννίνων αλλά και η Ήπειρος να διατηρήσουν τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων όπως όλο το τελευταίο διάστημα και η αποκατάσταση της κανονικότητας να ξεκινήσει από εμάς. Ας ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και ας στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ας επιλέξουμε τα τοπικά προϊόντα ,τις υπηρεσίες των δικών μας ανθρώπων, τα δικά μας καταστήματα για τις αγορές μας, “Αυτοί είναι η πόλη μας ,αυτοί είναι οι άνθρωποι της”», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Στηρίζουμε την τοπική αγορά, τηρούμε τα μέτρα

Την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς επισημαίνει σε δήλωσή του και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε πετύχει μετά από πολλές θυσίες και μεγάλη προσπάθεια.
«Από τις αρχές Οκτωβρίου η περιοχή μας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε τέτοιες καταστάσεις αυτό που προέχει είναι η υγεία. Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες, εξαιρετικά δύσκολοι. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην καθημερινότητα. Ένα βήμα που πρέπει να πετύχει ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα», σημειώνει και προσθέτει: «Η λειτουργία της αγοράς είναι αυτή που δίνει που ζωή στην πόλη. Είναι ώρα ως καταναλωτές να στηρίξουμε την τοπική αγορά και μαζί να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία».
Στο δελτίο τύπου με τη δήλωση του δημάρχου Ιωαννίνων, δίνεται και μια έμμεση απάντηση στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το ότι δεν υπάρχει συνεργασία της δημοτικής αρχής με το Επιμελητήριο για θέματα επιχειρηματικότητας, με αφορμή και τη συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
«Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός της χώρας που έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα με δύο δέσμες μέτρων, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Ο δήμος, έχοντας πλήρη εικόνα για τις συνέπειες που προκλήθηκαν, θεωρεί ότι η στήριξη από το κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι συνεχής και τους επόμενους μήνες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες. Αυτό έχει διαβιβαστεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία», σημειώνεται.
Και καταλήγει ο δήμαρχος: «Η τοπική αγορά μας χρειάζεται. Τώρα μπορούμε να αποδείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας. Πρέπει να το κάνουμε με τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων. Με προσοχή και αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει υγειονομικά προβλήματα. Στηρίζουμε την αγορά, στηρίζουμε τους μικρομεσαίους, προσέχουμε για να μην αφήσουμε περιθώρια στον ιό που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει».

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής