ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με «ελευθέρας» για δύο ώρες

Ανοίγει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα, στην «κλασική» του μορφή, με τους καταναλωτές να μπορούν να εισέλθουν στα καταστήματα και να κάνουν τα ψώνια τους, με sms στο 13033 που θα έχει ισχύ για δύο ώρες.

Επαναλειτουργούν ακόμη οι επιχειρήσεις υπηρεσιών κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, διαιτολογίας, διαιτολογικών μονάδων( με εξαίρεση την άσκηση), προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος αλλά και ΚΤΕΟ.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχε ανακοινώσει στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μόνη εξαίρεση τις περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπου η αγορά θα λειτουργήσει με clickaway.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγήθηκε την κανονική λειτουργία των καταστημάτων, με δεδομένα τα προβλήματα στη διαδικασία του clickaway, πρόταση την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων, όπως η μάσκα, η αποστάσεις και ο αριθμός των ατόμων ανάλογα με το εμβαδό.

«Η κατάκτηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί. Όλοι κάνουμε μεταξύ μας μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα. Αν υπάρξουν τάσεις επαναφοράς της επιδημίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω άλλα μέτρα. Δε θα ρισκάρουμε την υγεία του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα στο 13033 για να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι προαιρετικά από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, προαιρετικά μπορούν τα καταστήματα λειτουργήσουν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες για παράβαση των κανόνων λειτουργίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν στο 1520.

«Αν όλοι μαζί σε κλίμα υπευθυνότητας και καλόπιστης συνεργασίας τηρήσουμε τα μέτρα, είμαστε βέβαιοι ότι θα πάει καλά. Είναι η ώρα όλοι οι Έλληνες να βάλουμε πλάτη να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στροφή και να είμαστε υπερήφανοι ότι όλοι συμβάλλαμε να ξεπεράσαμε αυτή τη συμφορά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτό που μέτρησε στην Επιτροπή, έχει να κάνει και με τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται παρά τη «χαλάρωση» τις ημέρες των εορτών, που, όπως φαίνεται, δεν οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς διατηρείται για μια ακόμη εβδομάδα σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, όπως και η μετακίνηση εκτός των περιφερειών, αλλά και η απαγόρευση σε κυνήγι και ψάρεμα. Στον αντίποδα, ανοίγουν οι λατρευτικοί χώροι με τον περιορισμό του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50).

Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως «ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες. «Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση κρουσμάτων, αρκεί να μην βάζει σε πίεση το σύστημα Υγείας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Οι επόμενοι δύο μήνες κρίσιμοι, στόχος είναι να εμβολιάσουμε τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αν προλάβουμε, θα μεταθέσουμε την ηλικία των νοσούντων προς τα κάτω και άρα θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη νοσηρότητα», σημείωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μήνυμα υπέρ της τήρησης των μέτρων, ειδικά τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα, έστειλε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης «στον μαραθώνιο της πανδημίας δεν έχουμε περάσει το μήνα του τέρματος». Στην χώρα συνεχίζει η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια, ενώ σημειώνεται και σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Σχετικά άρθρα

«Εκτός κάδρου» η μείωση του ωραρίου λειτουργίας

Πρώτο «ναι» για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου

Αποστόλης Τζελέτας

Επίσκεψη Χαρδαλιά στο Μολυβδοσκέπαστο