Φωτορεπορτάζ: Λαμπρινή Σταμούλη
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς λιτανεία και με λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Χωρίς τη λιτανεία και τη μεταφορά της εικόνας, αλλά και χωρίς την παρουσία πιστών στις λειτουργίες, θα γιορταστεί η μνήμη του πολιούχου των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα, ωστόσο, οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνούν τα λείψανα του Αγίου ατομικά, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, το Σάββατο 16, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα τελεστούν, χωρίς την παρουσία πιστών, Θείες Λειτουργίες, από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί στον ναό Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, στο Σεπτό Οίκο του Νεομάρτυρος, στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης επί του τάφου του Νεομάρτυρος, στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου και στην εκκλησία του Αγίου Παϊσίου. Από τις 7 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ θα τελεστούν πανηγυρικοί εσπερινοί στους πέντε ναούς, επίσης χωρίς την παρουσία πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, από τις 10 το πρωί και μέχρι τις 7 το απόγευμα, στους πέντε αυτούς ναούς θα υπάρχουν αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μαζί με την Εικόνα του για προσκύνηση από τους πιστούς. Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση με υποχρεωτική χρήση της μάσκας και θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων, ενώ θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού, καθώς απαγορεύεται να παραμένουν στους ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες, για υγειονομικούς λόγους.

Η Μητρόπολη καλεί τους πιστούς να επιλέξουν για προσκύνηση έναν από τους πέντε ναούς, ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Γεωργίου, χωρίς συνωστισμό, κίνδυνο ή ταλαιπωρία. Επισημαίνει δε ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους κατά το εορταστικό τριήμερο, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

Η εγκύκλιου του κ. Μαξίμου κλείνει με «θερμές ευχές για κάθε καλό, με την ευλογία του Θεού και τις μεσιτείες του Πολιούχου και Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος, ταυτόχρονα όμως και με την θερμή παράκληση να τηρήσουμε αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τις εορταστικές αυτές ημέρες και να τα τηρούμε πάντοτε».

Σχετικά άρθρα

Πολιούχος Άγιος του Δήμου Ζίτσας ο Πατριάρχης Α΄ Ιερεμίας

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τίμησαν τα Γιάννενα τον Πολιούχο τους

Τα Γιάννενα τιμούν τον πολιούχο τους