ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ΕΙΝΗ καταγγέλλει τη διοίκηση του «Χατζηκώστα» για επικίνδυνες αλλαγές

Προβλήματα στελέχωσης τμημάτων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» επισημαίνει η Ένωση Ια-τρών Νοσοκομείων Ηπείρου, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στη διοίκηση.

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου “Χατζηκώστα” δεν παίρνει κανέναν υπόψη και διοικεί επικίνδυνα, αφού διατάζει και αποφασίζει να προβεί σε επικίνδυνες για τους συναδέλφους και τους ασθενείς αλλαγές και μάλιστα χωρίς καμιά εισήγηση της Ιατρικής Υπηρεσίας για την αναγκαιότητα, την ασφάλεια και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των αλλαγών αυτών στη νοσηλεία όλων των ασθενών του νοσοκομείου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το κύριο μέρος της παρέμβασης της ΕΙΝΗ έχει να κάνει με το Αναισθησιολογικό Τμήμα, για το οποίο επισημαίνει ότι εδώ και δύο μήνες έχει μειωθεί το ιατρικό προσωπικό κατά τέσσερις επιμε-λητές. Δύο έχουν μετακινηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (στις ΜΕΘ και ΜΕΘ covid) και άλλοι δύο στη ΜΕΘ του «Χατζηκώστα», ενώ στην περίοδο των εορτών μετακινήθηκε ο Διευθυντής στο Νοσοκομείο Κοζάνης για 17 ημέρες. «Η διοίκηση και το ΠΓΝΙ ζητούν να παρα-μείνουν οι αναισθησιολόγοι ή να αντικατασταθούν την στιγμή που η κατάσταση εξομαλύνεται στην Ήπειρο και οι λιγοστοί αναισθησιολόγοι μπορούν οριακά να βοηθήσουν. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει το τμήμα στη δύσκολη θέση της υπερεργασίας και σε κόπωση των γιατρών με οκτώ και δέκα εφημερίες το μήνα. Το αναισθησιολογικό τμήμα κατέβασε πρόγραμμα εφημερίων μέχρι στις 20 Ιανουαρίου, με πέντε και έξι εφημερίες. Οι συνάδελφοι αρνούνται να γίνουν γυρολόγοι, ούτε μπορούν άλλο να μπαλώνουν τρύπες. Την ίδια στιγμή η διοίκηση πιέζει να μειωθούν οι εφημερεύ-οντες για να βγει το πρόγραμμα χωρίς υπερβάσεις. Όταν όμως έρχεται ένα ύποπτο περιστατικό, ο αναισθησιολόγος μπορεί να χρειαστεί να φύγει από το χειρουργείο και 2 και 3 ώρες, τότε ποιος θα μείνει να καλύψει το χειρουργείο; Συγχρόνως η διοίκηση ζητάει να κάνουν και απλήρωτες διακομι-δές», αναφέρει.
Επίσης, η ΕΙΝΗ καταγγέλλει ότι πολλές κλινικές, όπως η Ουρολογική, η Παθολογική, η ΜΕΘ, η Νεφρολογική, η Χειρουργική κ.ά., κάνουν ήδη υπερβάσεις εφημεριών και η διοίκηση έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα για να μειώσει ή να τροποποιήσει τα προγράμματα εφημεριών στα τμήματα για να βγαίνουν τα ποσά και βάζει σε δεύτερη και τελευταία μοίρα την ασφάλεια των ασθενών και την ασφαλή επιτέλεση του ιατρικού έργου στα Τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της πανδη-μίας προσέλαβε επικουρικούς γιατρούς για το τμήμα covid, που δεν είναι ειδικότητας που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά (καρδιολόγος, ορθοπεδικός).

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

ΕΙΝΗ – Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση