ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θεοφάνεια με διακριτική αστυνομική παρουσία (φωτορεπορτάζ)

Από διακριτική έως… διακοσμητική σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία της Αστυνομίας εκτός αλλά και εντός ναών στα Γιάννενα, όπου οι ιερές ακολουθίες των Θεοφανείων τελέστηκαν χωρίς προβλήματα.

Το σχέδιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων περιελάμβανε την παρουσία δύο αστυνομικών σε κάθε εκκλησία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια προσπάθεια αποτροπής των πιστών να προσελκύσουν τις εκκλησίες, ακόμη και αυτών που δεν είχαν φροντίσει να διασφαλίσουν μια θέση, ούτε γίνονταν συστάσεις.
Η παρουσία των αστυνομικών αφορούσε κυρίως την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πιστούς, την πιστή εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ταυτόχρονη παρουσία έως 25 πιστών σε ιερούς ναούς και 50 στις μητροπόλεις, και την αποφυγή τυχόν φαινομένων συνωστισμού. Βέβαια, σε κάποιες –λίγες- περιπτώσεις δε γινόταν ούτε αυτό, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις δύο γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στο Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, που έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν ευχές για καλή χρονιά με προσερχόμενο που δεν φορούσε μάσκα, χωρίς καν να του υπενθυμίσουν την υποχρέωσή του!
Εκτός της παρουσίας αστυνομικών στις εκκλησίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπήρχε διέλευση περιπολικών με τους φάρους αναμμένους, ενώ σε επιφυλακή ήταν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, σε αρκετή απόσταση όμως από τους ναούς. Το σχέδιο επόπτευε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης.

Με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα

Η παρουσία, πάντως, της Αστυνομίας ήταν αχρείαστη, καθώς οι ιερείς και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές είχαν φροντίσει να υπάρχει σχέδιο για την αποφυγή συνωστισμού, που τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια. Η είσοδος στο εσωτερικό των εκκλησιών γινόταν μόνο με ονομαστική λίστα και με την έναρξη των ιερών ακολουθιών οι πόρτες σφράγιζαν και δεν επιτρεπόταν η είσοδος κανενός άλλου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, δεν επιτρεπόταν ούτε η παρουσία στον αύλειο χώρο.
Μέριμνα υπήρχε, επίσης, για να γίνεται η έξοδος των πιστών από άλλες θύρες των ναών, ενώ σε εξωτερικό χώρο παραλάμβαναν το αντίδωρο, που ήταν συσκευασμένο, και τον αγιασμό, τον οποίο είχαν ετοιμάσει σε ειδικό φιαλίδιο οι ιερείς από την παραμονή της εορτής.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Κρύο, ομίχλη και πολύς κόσμος στον Μώλο για τον αγιασμό των υδάτων

Αποστόλης Τζελέτας

Με λαμπρότητα και πολλές πολιτικές παρουσίες ο εορτασμός στη Βροσίνα

Ηπειρωτικός Αγών