ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ερωτήματα για τα έσοδα από τα υδροηλεκτρικά στη Δ.Ε. Ευρυμενών και την κατανομή τους

Αίτηση στον δήμο Ζίτσας σχετικά με τα έσοδα από τους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (υδροηλεκτρικά) στην Δ.Ε. Ευρυμενών για τα έτη 2014-2020 και τον τρόπο διάθεσής τους, κατέθεσε η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα έσοδα αυτά κάθε δήμου διατίθενται υποχρεωτικά και αποκλειστικά, σε ποσοστό 80%, για την εκτέλεση «περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης» σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο υδροηλεκτρικός σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και, σε ποσοστό 20%, στην υπόλοιπη περιφέρεια του οικείου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού. Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» σημειώνει ότι ο δήμος Ζίτσας εισπράττει για τα χρόνια αυτά συνολικό ποσοστό 12% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τη λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το ποσό ανέρχεται περίπου σε 400.000 ευρώ ετησίως.
Η παράταξη με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο ζητά να ενημερώσει αρμοδίως ο δήμος Ζίτσας για τα ποσά που εισέπραξε από τη λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών και τα ποσά που διατέθηκαν υποχρεωτικά και αποκλειστικά, σε ποσοστό 80%, για την εκτέλεση «περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης» στις περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο κάθε σταθμός Α.Π.Ε. ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και, σε ποσοστό 20%, στην υπόλοιπη περιφέρεια του δήμου Ζίτσας.
«Τα έσοδα του δήμου από την παραπάνω αιτία είναι πολλά και οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο που αξιοποιούνται και διατίθενται αυτά σύμφωνα με τους σκοπούς που θέτει η νομοθεσία», αναφέρει σε δελτίο τύπου, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτό συμβαίνει.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση