ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψάχνει… αποδιοπομπαίο τράγο ο ΕΟΔΥ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του ΕΟΔΥ, έστω και εμμέσως, να επιρρίψει ευθύνες στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αναντιστοιχία των αποτελεσμάτων των τεστ των επτά αστυνομικών και τριών τελωνειακών υπαλλήλων, που από θετικά το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν αρνητικά το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως είναι γνωστό, οι τελωνειακοί και αστυνομικοί υπάλληλοι έκαναν το rapid test στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς με το αποτέλεσμα να είναι θετικό για όλους, αν και πλήρως ασυμπτωματικοί. Μετά από πιέσεις των τοπικών φορέων, ακολούθησε μοριακός έλεγχος στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά για όλους.
Με δεδομένο ότι ο μοριακός έλεγχος θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος τρόπος επιβεβαίωσης της νόσου, είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά για την αξιοπιστία των rapid test. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ έδωσε εντολή να ακολουθήσει νέος μοριακός έλεγχος στα δέκα άτομα και μάλιστα να μη γίνουν ούτε από το Εργαστήριο του πανεπιστημίου, ούτε από άλλο μικροβιολογικό εργαστήριο της περιοχής, αλλά στη Θεσσαλονίκη. Μια κίνηση που δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, αλλά και στην ουσία αμφισβητεί αφενός της αξιοπιστία του μοριακού ελέγχου αφετέρου του Μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο από την έναρξη της πανδημίας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διενέργεια των ελέγχων και τη θετική εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο, παρότι ήταν από τις περιοχές που βρέθηκαν «στο κόκκινο» αρκετά νωρίς.
Το θέμα τέθηκε από δημοσιογράφους στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, με αφορμή τη διενέργεια των rapid test στην κεντρική πλατεία. «Όταν και τα δέκα βγαίνουν από θετικά, αρνητικά, για μένα χρειάζεται να γίνει ξανά μια νέα δειγματοληψία σε όλους. Δε συμφωνώ όμως πουθενά, ότι αυτό πρέπει να γίνει σε άλλο Εργαστήριο εκτός του Εργαστηρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ξέρουμε και την επιστημονική δουλειά που κάνει και δεν έβγαλε τυχαία τα αποτελέσματα. Τα έχει εξετάσει με σχολαστικότητα, για την οποία διακρίνεται όλον αυτόν τον καιρό και έχει στηρίξει την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο ΕΟΔΥ. «Είναι λανθασμένη για μένα αυτή η ενέργεια», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση