ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση του πρώην Αρρεναγωγείου Δελβινακίου

Έναν σύγχρονο πολυχώρο γνώσης και πολιτισμού θα αποκτήσει ο δήμος Πωγωνίου, καθώς δημοπρατήθηκε το έργο «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων και πολιτισμού» στην ακριτική κοινότητα Δελβινακίου.

Με την ολοκλήρωση του σημαντικού για ολόκληρη την περιοχή έργου, το όμορφο πέτρινο κτίριο θα μετατραπεί σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα, μία κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, που θα συνδυαστεί αρμονικά με την επιβλητικότητα και την «αυστηρή» συμμετρία του διατηρητέου αυτού μνημείου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία Δελβινακίου.
Στον χώρο θα λειτουργούν δανειστική βιβλιοθήκη, χώροι διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης, εκθεσιακοί χώροι λαϊκού πολιτισμού κ.ά., καθώς και κυλικείο – αναψυκτήριο. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί εκθετήριο, ενώ στον κτίριο θα φιλοξενούνται και διακρατικές δράσεις και συναντήσεις. Στους χώρους του κτιρίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και οι Αδελφότητες.
Το ιστορικό αυτό κτίριο είναι κτισμένο το 1875 με κάτοψη σε σχήμα “Ε”, η οποία συμβόλιζε τη λέξη «Ελευθερία» και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια – δείγμα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.265.602 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-20201 με ποσό 1.150.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό 115.602 ευρώ θα διατεθεί από ιδίους πόρους του δήμου Πωγωνίου.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Προς ολοκλήρωση και ο εξοπλισμός του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου

Συμβάσεις για τον εξοπλισμό και… ολοταχώς προς επανάχρηση