ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντί διαλόγου… ήρθε ο λογαριασμός

«Μπαράζ» συσκέψεων για το θέμα του ΦΟΔΣΑ και τη στάση του δήμου Ιωαννιτών απέναντι στη μελέτη για τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και γενικότερα στην πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση, πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα λόγια του δημάρχου Ιωαννίνων ΜωυσήΕλισάφ, «υπάρχει ένα χάσμα και μιλάμε για εκατομμύρια, όχι για στραγάλια», καθώς κατά τη διάρκεια αναφορών στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, τέθηκε και το «επίδικο» γιατο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εξάλλου, από την αρχή, τόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όσο και ο δήμος Ζίτσας, αλλά και άλλοι δήμοι του νομού Ιωαννίνων είχαν επισημάνει ότι το θέμα δεν είναι η δημιουργία ενός «νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ», αλλά το κόστος, που θα πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό.

Ωστόσο, ήρθε ο… λογαριασμός από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, που για τον δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ, χωρίς καν ακόμη να λειτουργούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, στον δήμο Ιωαννιτών έφτασαν τέσσερα τιμολόγια για το 2020, 291.807 ευρώ έκαστο, τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει αρχικά η διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και όχι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία και το τι έχει γίνει μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε συμφωνηθεί ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε από τη θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ΝίκοςΓκόντας, ζητώντας ενημέρωση, με δεδομένο πως το θέμα αυτό επηρεάζει και την πολιτική του δήμου Ιωαννιτών για τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία επρόκειτο να συζητηθούν στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν αποσκοπεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό που έχει γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά βασική της προτεραιότητα είναι να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών, και πρόσθεσε ότι σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει «καλή χημεία» με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

Έτσι, εξήγησε την πρωτοβουλία για μια συναινετική λύση, κάτι που δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα να ψηφιστούν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την διαχείριση των ΣΜΑ, με ένα κόστος που ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, καταλόγισε στον Θωμά Μπέγκα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και αντιπρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ότι υπέπεσε σε αντιφάσεις. «Είπε ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη μελέτη. Ο αντιπρόεδρος δεν προσπαθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να τη βελτιώσει, την έχει βελτιώσει πριν κατέλθει», σημείωσε και στη συνέχεια ανέφερε ότι και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Μπέγκας για διάλογο, η δήμος ήταν απόλυτα θετικός.

«Αντί αυτού μας ήρθαν τα τιμολόγια», είπε, ενώ σε άλλο σημείο, διερωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε αυτή η πρωτοβουλία. «Ποιος την σταμάτησε την κουβέντα; Πέρασαν 15 ημέρες, πήρατε μια πρωτοβουλία την οποία δεν την υλοποιεί κανένας, ενώ εμείς είπαμε εδώ και τώρα…εμείς που “δε θέλουμε τον διάλογο”», τόνισε.

Απαντώντας επί προσωπικού, ο κ. Μπέγκας καταλόγισε στη δημοτική αρχή πως απείχε από τη συνεδρίαση αντί να καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις, ενώ ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι από την αρχή η δημοτική αρχή δεν έχει «αποδεχθεί» τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ως έναν νόμιμο θεσμό. «Δε θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά αυτοί που συμβάλλουν δια της απουσίας τους», τόνισε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε: «Και με τις δύο ιδιότητές μου αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου και όλα αυτά αξιολογούνται από τους πολίτες. Εγώ είμαι παρών, δεν είμαι απών».

Σε ό,τι αφορά το κόστος, σημείωσε ότι οι δήμοι δε συνεισφέρουν βάση του προϋπολογιστικού αλλά απολογιστικού κόστους και τελικά δηλαδή όλοι θα πλήρωναν την ετήσια προσφορά τους, με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο τέλος του έτους.

Κάτι που έρχεται βέβαια σε αντίθεση με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν και παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, παρόλο που δεν έχει γίνει πλήρης στελέχωση του ΦΟΔΣΑ με βάση το οργανόγραμμα, δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση επενδύσεων με βάση τεχνικό πρόγραμμα ούτε και η λειτουργία των ΣΜΑ. «Βεβαιώνει οφειλή που είχε προβλεφθεί με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό», ανέφερε.

Αργότερα, κατά τη συζήτηση άλλων θεμάτων, ο κ. Μπέγκας επανήλθε στο θέμα, διευκρινίζοντας πως ο ΦΟΔΣΑ είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να εκδώσει τα τιμολόγια, όμως ο συμψηφισμός θα γίνει τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Να μην ανατραπεί ο περιφερειακός σχεδιασμός

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία είχε χειριστεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως αντιπεριφερειάρχης. Η κ. Καλογιάννη δεν αναφέρθηκε στο θέμα του κόστους, αλλά κάλεσε τη δημοτική αρχή να σεβαστεί αποφάσεις και τον σχεδιασμό δεκαετιών, εμμένοντας κυρίως στο θέμα της «διάσπασης» από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

«Πραγματικά εμείς αναρωτιόμαστε, είναι λαϊκισμός ή άγνοια; Έχουμε πει τι πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή που θέλει να μειώσει τα βάρη των συνδημοτών. Ενεργειακές αναβαθμίσεις, κομποστοποίηση, ανακύκλωση κ.λπ. Για τον ΦΟΔΣΑ, αλλά και για οποιοδήποτε αντίστοιχο θέμα, άλλο ανατρέπω τον σχεδιασμό 10ετίας και άλλο συμμετέχω στα όργανα και διεκδικώ ορθολογική διαχείριση και συμπίεση των κοστολογίων», κατέληξε.

Αναγνωρίζοντας το έργο της ως αντιπεριφερειάρχη, στην κ. Καλογιάννη απάντησε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως έχει θεσμοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από την κυβέρνηση και στο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Φορέα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για την ανάθεση λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, σημείωσε ότι είναι υψηλού κόστους και εξέφρασε την απορία του για την ευκολία με την οποία προχωρά η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, με την υποστήριξη ακόμη και ορισμένων που διαφώνησαν κατηγορηματικά με την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής των δημοτικών ενοτήτων.

Δεκτό το αίτημα Νάτση για ενημέρωση

Την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης για τις θέσεις της δημοτικής αρχής και τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα τόνισε ο Λάζαρος Νάτσης. «Δεν είμαστε αμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζουμε, συζητάμε με άλλους αυτοδιοικητικούς, αλλά πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής. Το χειρότερο θα είναι να έρθει μια μέρα η δημοτική αρχή να ζητήσει να ψηφίσουμε τις αποφάσεις της, χωρίς μέχρι τότε να έχουμε κάποια ενημέρωση για το ποιες είναι οι θέσεις της, οι προτάσεις, τα προβλήματα και πως θα λυθούν», σημείωσε.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, μετά και από παρότρυνση του δημάρχου, ανέλαβε την πρωτοβουλία για σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να συζητηθεί εκτενώς η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ και το μοντέλο λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Στη συνέχεια και μετά τη συνάντηση αυτή, θα επιχειρηθεί συζήτηση με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΠΕΔ και θα ακολουθήσει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Τρίτωσε το κακό», δηλώνει ο δήμαρχος Ζίτσας

Στη θέση του για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, είτε συνολικά, είτε ακόμη και μεμονωμένα από τους δήμους ή με διαδημοτικές συνεργασίες, προκειμένου να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το κόστος της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, επιμένει ο δήμος Ζίτσας.

Εκεί κατατείνει και η επιστολή του προς την περιφέρεια Ηπείρου, με την οποία ζητά να δοθεί στον δήμο η δυνατότητα να προχωρήσει στη λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας, που έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος να μπει σε λειτουργία.

Στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που επιβαρύνει τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, η συνδρομή στην προσπάθεια της ΕΥΔ ΠΕΠ και της περιφέρειας να τεθεί σε λειτουργία ένα σημαντικό έργο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και, τέλος, η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη η οποία εκτιμά το κόστος το οποίο είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπει ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων, στην μελέτη που έχει ψηφίσει πλέον, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών, αλλά και άλλων δήμων του νομού, όπως και των εκπροσώπων του δήμου Πρέβεζας.

Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και ψηφίστηκε η μελέτη που παρουσίασε η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με τροποποιήσεις, ακολούθησαν επαφές με πρωτοβουλία και του αντιπροέδρου του Φορέα Θωμά Μπέγκα, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει «κοινός τόπος», προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.

«Τον πεθάναμε και πάμε να τον αναστήσουμε. Δηλαδή, ένα πράγμα που το ψηφίσαμε, πάμε τώρα να το διαβουλευτούμε. Δεν το καταλαβαίνω. Έχω όλη την καλή διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου και βελτίωσης μιας μελέτης, που τώρα δε γνωρίζει κανένας τι έχει γίνει. Υπάρχει, υπάρχει όπως ψηφίστηκε, υπάρχει με τις τροποποιήσεις στο ποσοστό, είναι νόμιμη, δεν είναι…; Δεν ξέρω τι είναι . Το ίδιο έχει γίνει εδώ και έξι μήνες, που έλεγα ότι είναι λάθος ο τρόπος που ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός και δικαιώθηκα, ξαναπέρασαν όλα από την αρχή. Δεύτερη φορά ήταν η ομόφωνη απόφαση για τα τέλη, άλλαξαν, αλλά τα τιμολόγια στους δήμους ήρθαν με βάση την απόφαση του προέδρου, γι’ αυτό και κάποιοι κατάλαβαν ότι δε φώναζα άδικα. Τώρα έχουμε αυτή την μελέτη. Τρίτωσε το κακό για μένα. Θεωρώ–θα το πω αν και δεν είναι κομψό- ότι στερούνται σοβαρότητας», σημείωσε ο κ. Πλιάκος, υπογραμμίζοντας πως θα είναι παρών σε κάθε διαδικασία που θα εξασφαλίζει λογικό κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Κόστος, το οποίο σίγουρα δεν είναι το κόστος, το οποίο μας παρουσιάζουν κάποιες μελέτες που έρχονται ουρανοκατέβατες. Αυτό είναι για μένα το διακύβευμα και μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο από 50 δρόμους. Εγώ είμαι διατεθειμένος από όλους. Το θέμα είναι να φτάσουμε στον στόχο, το μειωμένο κόστος, το πόσο πρέπει να πληρώσει ο πολίτης αντικειμενικά και όχι πόσο θέλουν μερικοί να πληρώσουν», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων