ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς δημοπράτηση ένα ακόμη κομμάτι του Πάρκου Πολιτισμού

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του υποέργου «Διαμόρφωση πλατείας Γλυκηδών, οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκηδών και Σουγδουρή στο Κάστρο Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, άναψε στον δήμο Ιωαννιτών η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Το έργο αυτό αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ του Πάρκου Πολιτισμού, που έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί στο Κάστρο και συμπεριλαμβάνει δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών, ανάδειξης και προστασίας του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων και του τζαμιού Ασλάν Πασά, καθώς και ανάδειξης της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων.
Η πράξη, για την οποία διατύπωσε τη θετική της γνώμη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκηδών και Σουγδούρη, που βρίσκονται δυτικά της Βορειοανατολικής ακρόπολης του τζαμιού Ασλάν, η οποία σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, και με τις προβλεπόμενες επεμβάσεις αναπλάθεται και αναβαθμίζεται.
Αναλυτικά, οι επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
α) Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκήδων με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου στον χώρο του Κάστρου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράι.
β) Η συνέχεια της οδού Γλυκήδων και η οδός Ιστορικού Προκοπίου αναμορφώνονται στα πρότυπα των ήδη διαμορφωμένων στο Κάστρο οδών με κατάλληλες λιθοστρώσεις με φυσικά υλικά.
γ) Η οδός Σουγδούρη μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απ’ ευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου.
δ) Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκήδων με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑμεΑ που οδηγούν στα δύο Οθωμανικά μνημεία της Βιβλιοθήκης και του Λουτρού.
ε) Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.
Στην πράξη περιλαμβάνεται και ένα μικρότερο υποέργο υπογειοποίησης δικτύων και του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Σχετικά άρθρα

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση

Προσωρινά εκτός των τειχών οι κάδοι απορριμμάτων στο Κάστρο

Μάιος 1913: Ο τουφεκισμός των δύο σοφέρ στα Γιάννενα

Αλέξανδρος Μωυσής