ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δημοτικά τέλη- Δυνατότητα μειώσεων δίνουν τα «κρυμμένα» τετραγωνικά

Τη δυνατότητα μείωσης των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών, αλλά και σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή ανήκουν στις πληττόμενες, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, δίνει στον δήμο Ιωαννιτών η αποκάλυψη χιλιάδων αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Και μάλιστα σε μια χρονιά που ο δήμος καλείται να προϋπολογίσει περισσότερες δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.
Αυτό προκύπτει από την εισήγηση του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση που θα έρθει για ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση, το Τμήμα Δημοτικών Εσόδων και Περιουσίας του δήμου επεξεργάστηκε περισσότερες από 2.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε έντυπη μορφή στην υπηρεσία του δήμου και 1.148 δηλώσεις από τις 40.168 δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω τις πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Με βάση επίκαιρα αρχεία του τμήματος Εσόδων και Περιουσίας από το αρχείο Σεπτεμβρίου 2020 της ΔΕΔΔΗΕ με τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων για όλο τον Kαλλικρατικό δήμο Ιωαννιτών, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών κατά ποσοστό περίπου 16,5% με τα τ.μ. των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να ανέρχονται σε 7.549.435,60.

Μειώσεις στις κατοικίες

Λιγότερα δημοτικά τέλη θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του καποδιστριακού δήμου Ιωαννιτών το 2021, αλλά και οι κάτοικοι του Κατσικά και κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Περάματος.
Μία μείωση της τάξης του 6% (από 1,75 σε 1,65 ευρώ/τ.μ.) προβλέπεται για τις κατοικίες στα Γιάννενα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 11% (από 1,35 σε 1,20 ευρώ/τ.μ.) προβλέπεται για τις κατοικίες σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο. Σε 0,75 από 0.90 ευρώ/τ.μ. θα μειωθούν τα τέλη στον Κατσικά, ώστε να υπάρχει σύγκλιση και εξομοίωση στις περισσότερες περιπτώσεις με τα τέλη των υπολοίπων ημιαστικών περιοχών του δήμου, ενώ μια μικρή μείωση από 0,70 σε 0,65 ευρώ/τ.μ. προβλέπεται και για τις κοινότητες που ανήκουν στη δημοτική ενότητα Περάματος, πλην του Περάματος που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Τα τέλη στις υπόλοιπες περιπτώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020, με εμφανή την πρόθεση της δημοτικής αρχής για σταδιακή σύγκλιση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για δημοτικές και τοπικές κοινότητες με παρεμφερή πληθυσμιακά, χωροταξικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Τέλη τριών ταχυτήτων στις επιχειρήσεις

Η βασικότερη αλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για την επόμενη χρονιά αποτυπώνεται στα τέλη των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι. Πέραν των ειδικών συντελεστών που ίσχυαν για βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ και γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι οποίες παραμένουν χωρίς κάποια μεταβολή στο ύψος των τελών σε σχέση με το 2020, προστίθενται δύο επιπλέον ειδικοί συντελεστές. Ο πρώτος αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή λειτουργίας την περίοδο της πρώτης καραντίνας και βρίσκονται και σήμερα σε αναστολή στην πλειονότητά τους, ενώ ο δεύτερος όσες θεωρούνται πληττόμενες.
Τα τέλη εμφανίζονται μειωμένα κατά 42% και 25% αντίστοιχα, ωστόσο στην πραγματικότητα η μείωση είναι μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται σε 10 περίπου μήνες και όχι σε 12. Όπως είχε ειπωθεί και σε συνέντευξη τύπου, υπολογίζεται ο χρόνος από τον Ιούνιο, όταν δηλαδή άρχισαν να ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις, συν οι τρεις πρώτοι μήνες του 2021.
Η ένταξη σε κάποιον από τους δύο συντελεστές, ανάλογα με τον ΚΑΔ κάθε επιχείρησης, θα γίνεται με αίτηση στον δήμο Ιωαννιτών.
Επιπλέον, μία μείωση σε 0,20 από 0,30 €/τ.μ. προβλέπεται για τους μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς.
Τέλος, προτείνεται να παραμείνει ο ειδικός συντελεστής για τα γραφεία εμπορικής χρήσης και όσους νέους επιτηδευματίες ξεκινήσουν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2021 και μετά (ήπια επαγγελματική δραστηριότητα εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) με πρώτη έναρξη λειτουργίας, με μείωση κατά ποσοστό 80% στα τετραγωνικά τους με πλασματικό εμβαδό και με συντελεστή καταστημάτων για δύο έτη εφόσον είναι νέοι επιτηδευματίες έως 30 χρονών και εφόσον η έδρα της επιχείρησής τους δεν είναι ταυτόχρονα και κατοικία.

Πρόσθετη μέριμνα για πολύτεκνους και τρίτεκνους

Ως έχουν διατηρούνται τα κοινωνικά τιμολόγια για άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, απόρους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια ανέργους.
Ωστόσο, στην εισήγηση προβλέπεται και μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2021 για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών κατά 40%.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας