ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπό παρακολούθηση το θετικό σήμα στη ΒΙΠΕ

Το θετικό σήμα στα λύματα που προέρχονται από τη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Εργαστηρίων Υγιεινής & Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διεξάγουν τις εβδομαδιαίες δειγματοληψίες σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΙ και προχωρούν στην ανάλυση των ακαθάρτων υδάτων για την ανίχνευση κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων αναλύσεων (9η, 10η και 11η), που δημοσιοποίησε η ΔΕΥΑΙ, και στις τρεις αναλύσεις εντοπίστηκε θετικό σήμα στην περιοχή του Άλσους, σε δύο από τις τρεις αναλύσεις ανιχνεύτηκε θετικό σήμα στα σημεία δειγματοληψίας της οδού Μακαρίου, του Πανηπειρωτικού Σταδίου, της Βιομηχανικής Περιοχής και στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Επίσης, σε μία μόνο ανάλυση (την 9η) εντοπίστηκε θετικό σήμα στα λύματα του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και σε άλλη μία (10η) στην περιοχή Σεισμοπλήκτων.

Τα κρούσματα στην περιοχή μπορεί να μειώνονται, ωστόσο η εμφάνιση του σήματος οφείλεται στο ότι υπάρχουν καθημερινά, άρα αθροιστικά.

«Τον πρώτο καιρό δεν ανιχνεύαμε τίποτα, γιατί κάθε ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλός. Εδώ, παρόλο που έχουμε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την εικόνα του Οκτωβρίου, έχουμε όμως κάθε μέρα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια άθροιση στην πόλη και αυτό ανιχνεύουμε. Θα ήταν παράδοξο να έχουμε τις καταγραφές που έχουμε καθημερινά και να μη βρίσκουμε σήμα στα λύματα. Δε μας εκπλήσσει αυτό», εξήγησε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη.

Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για το θετικό σήμα που υπάρχει στην Βιομηχανική Περιοχή. «Από όλα τα σήματα, αυτό στην ΒΙΠΕ μας έχει απασχολήσει περισσότερο ως προς την ερμηνεία του, γιατί ξέρουμε πως στους επαγγελματικούς χώρους έχουμε παρουσία του ιού. Ελπίζουμε, η έλλειψη της καταγραφής συρροών να οφείλεται στο ότι, παρόλο που έχουμε ασυμπτωματικούς σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, δεν έχουμε μετάδοση, άρα τηρούνται τα μέτρα. Δεν παύει όμως να σημαίνει ότι δε χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά τώρα στο lockdown, στους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους που έχουμε τις συναθροίσεις», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συρροή στο στρατόπεδο Περάματος, για το οποίο πιθανόν οι επόμενες αναλύσεις και δειγματοληψίες να δείξουν περισσότερα πράγματα. Ωστόσο, «η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχει τις διαστάσεις μάλλον μιας μέτριας συρροής. Η καταγραφή φαίνεται στον βιολογικό, γιατί δε μετράμε αποκλειστικά στο Πέραμα, και έχουμε μια τέτοιου μεγέθους συρροή που φαίνεται ότι βρίσκεται υπό έλεγχο», σημείωσε η κ. Ντζάνη.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες παρελήφθη ένας αυτόματος δειγματολήπτης, ο οποίος είχε παραγγελθεί από τη ΔΕΥΑΙ μετά από σχετικό αίτημα του πανεπιστημίου και έχει ήδη ξεκινήσει η πειραματική χρήση του. Ο δειγματολήπτης θα τοποθετηθεί στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και θα διενεργείται λήψη δειγμάτων καθ’ όλο το 24ωρο, γεγονός που θα επιτρέψει τη διενέργεια αναλύσεων με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η «ποσοτικοποίηση» του σήματος σε παρουσία του ιού στον πληθυσμού, δεν μπορεί να γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά, σύμφωνα με την κ. Ντζάνη, ωστόσο, με δεδομένο πως υπάρχει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, φαίνεται πως τα μέτρα απέδωσαν και η περιοχή ανταποκρίθηκε σε αυτά.

Παράλληλα, η κ. Ντζάνη σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων και η προσοχή από όλους, κάτι στο οποίο δρα ανασταλτικά η συζήτηση για το εμβόλιο.

«Με τις αυξανόμενες συζητήσεις για το εμβόλιο, ο κόσμος αισθάνεται ότι τα βάσανά μας τελειώνουν και αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίοδος που μπορεί να είμαστε πιο ευάλωτοι, ακριβώς λόγω της κόπωσης που συνδυάζεται με την προσδοκία μιας άμεσης λύσης. Το εμβόλιο ευτυχώς θα έρθει, αλλά δυστυχώς δεν είναι μαγικό ραβδί, δε θα λύσει το πρόβλημα μέσα σε κάποιες ημέρες. Θέλουμε μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού ώστε να κατακτήσουμε πράγματα που είχαμε στο παρελθόν», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση