ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κερδίζει έδαφος στη διαχείριση της λίμνης Παμβώτιδας

Τον πρώτο λόγο σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη λίμνη Παμβώτιδα έχει αρχίσει να διεκδικεί ο δήμος Ιωαννιτών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να το κάνει με επιθετικές κινήσεις, αλλά επιδιώκοντας να έχει τον ρόλο του συντονιστή σε κάθε δράση και πρωτοβουλία.

Αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο μέσα από τη δημιουργία αντιδημαρχίας Λίμνης, αλλά και από τις ενέργειες που έγιναν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής, και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο απολογισμού από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η άποψη της νέας δημοτικής αρχής είναι ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της συνεννόησης όλων των αρμόδιων φορέων, όλων των συλλογικοτήτων αλλά και όλων των ενεργών πολιτών. Πιστεύουμε ότι αυτό το καταφέραμε έως έναν βαθμό τον πρώτο χρόνο της θητείας μας».
Ο κ. Βλέτσας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των καθημερινών ρυπάνσεων που προκύπτουν και στην αποκατάσταση της επικοινωνίας του δήμου με όλες τις εμπλεκόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες, στις μικτές περιπολίες περιφρούρησης του περιβάλλοντος σε 24ωρη βάση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, με σκοπό την αποφυγή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και στερεών αποβλήτων, στους καθαρισμούς ρεμάτων σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να μην καταλήγουν στην Παμβώτιδα διάφορα φερτά υλικά, και στην αποκατάσταση αυτοσχέδιων χωματερών πέριξ της λίμνης στις δημοτικές ενότητες Παμβώτιδας και Περάματος.
Άλλες πρωτοβουλίες αποτελούν η καθιέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύσκεψης εργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τον συντονισμό των δράσεων σε θέματα προστασίας της λίμνης και του περιβάλλοντος και η δημιουργία σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ μηχανισμού για τον έλεγχο απόρριψης λυμάτων στα όμβρια, η λειτουργία συνεργείου καθαρισμού στο παραλίμνιο τουριστικό μέτωπο με σκοπό τη φροντίδα της λίμνης σε καθημερινή βάση.
Αναφορά έκανε και στη συνεργασία με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομικών, την περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την Παμβώτιδα, που απέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο ειδικεύει για τον κάθε φορέα πώς θα πρέπει να κινηθεί και ποια έργα πρέπει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του λιμναίου συστήματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης εντάσσεται και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αντικείμενο την Παμβώτιδα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της πόλης, που φέτος θα ξεκινήσει ξανά με παρουσιάσεις από απόσταση όπως επιβάλλουν οι συνθήκες.
Τέλος, σημείωσε ότι ο δήμος, με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των αντιδημαρχιών, εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο και με συγκεκριμένα έργα όπως η ίδρυση υδατοδρομίου, η περιβαλλοντική αποκατάσταση του αστικού παραλίμνιου μετώπου (περιοχή Μάτσικα ως τον Γεωργικό σταθμό), η ανάδειξη του αστικού παραλίμνιου μετώπου και η αναδιαμόρφωση του τμήματος της ακτογραμμής, στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης – Τεχνητές ιχθυολεκάνες (έργο για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»).

Περιβαλλοντικές- ενεργειακές δράσεις

Άλλες πρωτοβουλίες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων στο οποίο δηλώθηκαν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης, η φιλοξενία στα Γιάννενα του Κινητού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για έναν μήνα και η διοργάνωση δράσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Let’s do it Greece».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κομμάτι της ενέργειας, στάθηκε κυρίως στην προώθηση των διαδικασιών για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας. «Αισιοδοξούμε η ενεργειακή κοινότητα να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον δήμο μας αλλά και στον δήμο Μετσόβου με τον οποίο θα συνεργαστούμε», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών