ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο περίμενε για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων στην περιοχή της Κόνιτσας, καθώς πέρα από τον μεγάλο αριθμό ζώων, που κυρίως προέρχονται από εγκαταλείψεις, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται φαινόμενα δηλητηρίασής τους, αλλά και προστριβές μεταξύ των κατοίκων.

Αρκετά σκυλιά βρέθηκαν δηλητηριασμένα από μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων, που συνεργάζονται με τον δήμο στη σίτιση των αδέσποτων, με τον δήμαρχος Νίκο Εξάρχου να καταδικάζει απερίφραστα τέτοια γεγονότα. Μάλιστα, έχει στείλει και επιστολή στο Αστυνομικό Τμήμα, με στόχο να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να λογοδοτήσουν.

«Απαράδεκτη πέρα για πέρα ενέργεια. Ως δήμαρχος και πιστεύω ομόφωνα ως δημοτικό συμβούλιο καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», τόνισε.

Ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα από τα μεγαλύτερα που απασχολούν τον δήμο, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης του νομικού πλαισίου. «Το νομοθετικό πλαίσιο φαίνεται απλό, αλλά δημιουργεί προβλήματα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει τουλάχιστον οκτώ προκαταρκτικές εξετάσεις για επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες. Δε λύνονται τα προβλήματα με το να λέμε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος όταν τα εγκαταλείπουν, χωρίς να είναι τσιπαρισμένα; Παλιότερα είχαμε το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων κυνηγόσκυλων που έρχονταν στις πόλεις από τα βουνά. Προσπαθούμε με τις φιλοζωικές να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν είναι εύκολο. Ας βρουν οι αρμόδιοι τις λύσεις που πρέπει και να τις εφαρμόσουμε. Πάντως τώρα το θεσμικό πλαίσιο δε βοηθά ούτε τα σκυλιά, ούτε τους δήμους, αλλά και σε καμιά περίπτωση δεν έχει δικαίωμα κανένας εκ των πολιτών να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί προσβάλλει τον πολιτισμό μας και είναι καταδικαστέο από όλους τους πολίτες», σημείωσε, επισημαίνοντας πως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα και μεταξύ των πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Κόνιτσας αναφέρεται και στον κίνδυνο που εγκυμονούν τα δηλητηριασμένα δολώματα και για δεσποζόμενα ζώα, αλλά και για ανθρώπους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες – δηλητήριο. Επισημαίνει ότι οι δηλητηριάσεις ζώων προκαλούν αποτροπιασμό και είναι καταδικαστέες από το σύνολο των πολιτών και υπενθυμίζει ότι θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ.

«Η συγκεκριμένη πράξη διώκεται αυτεπάγγελτα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, πρέπει να την καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων να είναι πολύ προσεκτικοί στους περιπάτους τους και να καταγγείλουν οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους, στις αρχές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Περιμένουν ακόμα την έγκριση

Βέβαια, ο δήμος Κόνιτσας από κοινού με τους δήμους Πωγωνίου και Ζαγορίου, εδώ και ένα χρόνο έχουν υποβάλει πρόταση στο προηγούμενο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση, τον «ΦιλόΔημο», με στόχο τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ώστε να γίνεται περισυλλογή, στείρωση και φύλαξη των ζώων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο, παρόλο που έχουν αυξηθεί τα κονδύλια, τα οποία πρόκειται να κατανεμηθούν στις δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων.

«Όταν εμείς εδώ και ένα χρόνο έχουμε υποβάλει την πρόταση, θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Αν ξεκινήσαμε πέρυσι, Οκτώβριο-Νοέμβριο, και ολοκληρωθεί μετά από 7-8 χρόνια, τρέχα γύρευε… Φτάνει πια με αυτή τη γραφειοκρατία, πρέπει να προχωράμε με πιο γρήγορους ρυθμούς για να λύσουμε τέτοια προβλήματα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Διαφωνεί με τη μαζική απομάκρυνση των αδέσποτων η ΖΩ.Ο.Π.Ι

Έλαμψε η γιαννιώτικη κωπηλασία στη γιορτή της ΕΚΟΦΝΣ

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα