ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά είναι «στον αέρα»

Στην περίοδο των Χριστουγέννων εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στους οικονομικούς κραδασμούς που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί στον κλάδο του τουρισμού η πανδημία του κορωνοϊού.

Η πίεση που δέχονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού είναι ασφυκτική, καθώς πάνω από το 90% αυτών στον ορεινό όγκο της Ηπείρου και 80% στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκονται σε αναστολή, σε μια περίοδο που το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τοπικό, καθώς συνολικά η τουριστική βιομηχανία δέχεται ισχυρό πλήγμα και οι επαγγελματίες βιώνουν μια διαρκή αβεβαιότητα.
Με βασικότερο μέλημα την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, οι ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων δείχνουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η ρευστότητα της κατάστασης δεν ενδείκνυται για προγραμματισμούς και προβλέψεις.
Τα Γιάννενα αποτελούν αναμφίβολα εδώ και χρόνια κορυφαίο προορισμό για τις διακοπές των Χριστουγέννων, με επισκέπτες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό να τα προτιμούν για την ποιότητα αλλά και πληθώρα επιλογών που τους παρέχουν.
Η ένταξη των Ιωαννίνων, όμως, στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη σε συνδυασμό με το δεύτερο καθολικό lockdown, άλλαξε άρδην το σκηνικό, με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων να εύχονται να μη χαθεί και αυτή η τουριστική περίοδος, πράγμα που θα φέρει ένα ακόμη τεράστιο οικονομικό πλήγμα και θα απειλήσει ακόμη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Δεδομένης της συνεχούς μεταβολής των συνθηκών, αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένα γενικότερο κλίμα επισφάλειας, που δεν επιτρέπει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι κρατήσεις είναι λίγες και στην ουσία σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς ουδείς μπαίνει στη διαδικασία προκαταβολών, με τους ξενοδόχους να εύχονται μια θεαματική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ώστε οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να σταθούν ικανές να σώσουν την παρτίδα.
«Φόβος και ανασφάλεια» είναι οι κύριοι παράγοντες που κάνουν το κοινό διστακτικό στο να μετακινηθεί σε τουριστικούς προορισμούς στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, κάνοντας λόγο για μικρή κινητικότητα στις κρατήσεις ενόψει των γιορτών. «Όλα θα εξαρτηθούν από την υγειονομική κατάσταση που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο», κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα για εξομάλυνση των συνθηκών και άρση του lockdown.
Αγωνία για τη συμπεριφορά που θα έχει ο κόσμος τις μέρες των εορτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Στέργιος Κασσάρος, χαρακτηρίζοντας «παγωμένη» την κατάσταση για τους ξενοδόχους. Δίνοντας μια εικόνα της πρόθεσης των Ελλήνων να ταξιδέψουν τις ημέρες των Χριστουγέννων, ανέφερε ότι οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά νούμερα της τάξης του 30%, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές για τα δωμάτια, μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα βελτίωσης των υγειονομικών συνθηκών. Στάθηκε επίσης σε «παραπλανητικά» δημοσιεύματα, τα οποία, μετά από «άστοχες έρευνες», όπως τις χαρακτήρισε, έδιναν πληρότητες της τάξεως του 96% για την περιοχή του Μετσόβου, σκιαγραφώντας ως υπεύθυνους διαχειριστές real estate και ιδιοκτήτες δωματίων, τα οποία όμως δεν ελέγχονται.
Πιο ενθαρρυντική η κατάσταση στα Ζαγοροχώρια, με τις κρατήσεις να αγγίζουν μεν το 80%, χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένες , άρα στον «αέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και επίσης γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Θεόδωρος Βαντώλας. Αυτό που τόνισε, είναι πως για να αποφασίσει κάποιος να επιλέξει να ταξιδέψει τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν και οι χώροι εστίασης εκείνη τη περίοδο για την καλύτερη διαμονή και εξυπηρέτηση του κοινού.
Παρόμοια με τη γενικότερη εικόνα στους χειμερινούς προορισμούς είναι και η εικόνα από την περιοχή των Τζουμέρκων, όπου σχεδόν στο σύνολό τους οι τουριστικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, σε μια περίοδο που, σε κανονικές συνθήκες, η πληρότητά τους άγγιζε το 100% με τις κρατήσεις να ξεκινούν ακόμη και δυο μήνες πριν. «Δεν έχει χτυπήσει τηλέφωνο εδώ και δέκα μέρες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων Άγγελος Ζώνιος, διατηρώντας όμως αισιόδοξη στάση, καθώς εκτιμά πως θα υπάρξει μια κινητικότητα όσο πλησιάζουν οι μέρες των διακοπών. Και αυτός με τη σειρά του σημειώνει πως είναι αναγκαίο να λειτουργήσει και η εστίαση για την εύρυθμη λειτουργία του τουριστικού κλάδου, πάντα με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση