ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δικηγορικές διαφωνίες για την απαγόρευση σε διαφορετικούς τόνους

Τη διαφωνία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, μετέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, τονίζοντας πως θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα η γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ή του ΕΟΔΥ, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα για την αναγκαιότητά της τόσο ως προς τη χρονική έκταση, όσο και ως προς τη γεωγραφική έκτασή της, την ώρα μάλιστα που ήδη ισχύουν οι περιορισμοί των συναθροίσεων έως εννέα άτομα.

«Πρέπει να απαντήσουν οι υγειονομικές αρχές, ειδάλλως ας περιορίσουν τον χρόνο και την τοπική εφαρμογή, να μην είναι όλη η Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι δυνατόν σε μια ειρηνική συνήθως πορεία που γίνεται στις επαρχιακές πόλεις, να βάλουμε αυτή την απαγόρευση στην -ήδη σε περιορισμό- ζωή των πολιτών», σημείωσε η κ. Νάκα, επισημαίνοντας ωστόσο πως πολλές συλλογικότητες και κόμματα προσκαλούν σε συγκεντρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να εκλείπει. «Θα μπορούσαν να πάνε αντιπροσωπείες στο Πολυτεχνείο ή όπου η κάθε πόλη τιμά την επέτειο αυτή και να γίνει μια κατάθεση στεφάνων, λίγων ομιλιών κ.λπ. Σαν λαός έχουμε την ωριμότητα ώστε να μη χρειαστεί να βγούμε όλοι στους δρόμους εν μέσω έξαρσης της πανδημίας», πρόσθεσε.
Τη διαφωνία της, όμως, εξέφρασε και ως προς τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει διαφωνήσει για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων.
Η κ. Νάκα ανέφερε πως η ίδια Ένωση έχει την καλύτερη γνώση από όλους και θα μπορούσε να βρει τρόπο να κριθεί αν είναι συνταγματική ή όχι ή απόφαση. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει την αντίφαση που υπάρχει ως προς την προ ημερών απαίτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να σταματήσουν, λόγω της πανδημίας, όλες οι λειτουργίες του συνόλου των δικαστηρίων της χώρας. «Η αρμόδια Ένωση για την απονομή της δικαιοσύνης δεν καλεί να ληφθούν μέτρα, αλλά καλεί να ληφθεί η κατασταλτική λειτουργία. Αν είναι τόσο επικίνδυνη η λειτουργία, δεν μπορεί να μην είναι επικίνδυνη η αθρόα συρροή στους δρόμους. Νομίζω ότι η υπερβολή και η αντιπαράθεση δε συμφέρει κανέναν σε αυτή τη φάση. Με ωριμότητα, συναίνεση και με διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις, όχι όμως με ιδεοληψίες. Όλοι τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, όλοι θυμόμαστε αυτή τη στιγμή για να μην ξανασυμβεί και να αποτρέψουμε τέτοιες σκέψεις από το μυαλό κάποιων, που μπορεί πραγματικά να υπάρχουν, αλλά δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε πολιτική. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και όλοι να βοηθήσουμε να μην πιεστεί περισσότερο το σύστημα υγείας και οι ζωές όλων να βρίσκονται σε κίνδυνο», κατέληξε η κ. Νάκα.

Κοινή δήλωση 50 δικηγόρων

Παντελώς παράνομη χαρακτηρίζουν την απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. 50 δικηγόροι των Ιωαννίνων, με κοινή τους δήλωση, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για περιορισμό αλλά αναστολή της ελευθερίας της συνάθροισης, ενώ επισημαίνουν πως η επιδιωκόμενη απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν αφορά μόνο τη 17η Νοεμβρίου, αλλά συνολικά το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν δημόσια τα αιτήματά τους για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κορονοϊός έχει πολύ δρόμο μπροστά του.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, ούτε στην τήρηση των αναγκαίων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν ανεχόμαστε όμως η πανδημία να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την επιβολή διαρκών περιορισμών και μάλιστα σε καίρια ατομικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις λαϊκές ελευθερίες. Είναι ευθύνη των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος να οργανώνουν κινητοποιήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο λαός έχει αποδείξει ότι σέβεται τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα το ξανακάνει. Η απαγόρευση δεν έχει αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια ενοχλεί, το ίδιο το περιεχόμενο του εορτασμού και το σύγχρονο μήνυμα που αντικειμενικά και αναγκαία αποκτά για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας μας», αναφέρουν οι δικηγόροι Κων/νος Αναγνώστου, Παναγιώτα Aναγνώστου, Χρήστος Αναστασίου, Χρήστος Αντωνίου, Αντιγόνη Αυγέρη, Νεκταρία Βαγγελή, Τάνια Βαρδακαστάνη, Γιώργος Βασιλειάδης, Άννα Βασιλείου, Ανδρέας Βέλλης, Σπύρος Βέλλης, Λαμπρινή Βελογιάννη, Ευφημία Βλάχα, Αναστασία Γιογλή, Βιργινία Γκουβά, Σπύρος Δριγκόπουλος, Τάσος Έξαρχος, Διαμαντής Ζόλας, Παναγιώτης Ζορμπάς, Ιωάννα Ζώη, Βασιλική Ηλία, Ηλίας Πολύμερος, Γιάννης Κάντζιος, Νίκος Καραμάνης, Γιάννης Καραπάνος, Γιώργος Κασιούμης, Ιωάννα Κασσελούρη, Μαρία Κατσαράκη, Μαρία Κιτσάκη, Έλενα Κρικώνη, Γιώργος Κωνσταντής, Ζωή Μάντζου, Έλενα Μάστορα, Ελπινίκη Μπότση, Παναγιώτα Οικονόμου, Σπύρος Πάικας, Βασιλική Πανταζή- Μυταρέλλη, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Άννα Παπαθανασίου, Φρίξος Παπαλάμπρης, Γιάννα Πορίκη, Ελένη Σίμου, Ειρήνη Σιόζιου, Ξενοφών Στέας, Αλέξανδρος Τζούμας, BασίληςΤσιάλιος, Δήμητρα Τσίπη, Θοδωρής Τσιρώνης, Γιώργος Τσουμάνης, ΌλυΤσουμάνη και Βίκυ Τσούνη.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου