ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεταφερόμενη πίεση από βορρά

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδας, με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για τον αριθμό των ασθενών με covid-19 στην Θεσσαλονίκη να είναι εφιαλτικές, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την Ήπειρο, η οποία επίσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο από πλευρά υψηλού αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο κυρίως σε επίπεδο υγειονομικών υποδομών.

Η «πίεση» που δέχεται η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται στην ανάγκη μεταφοράς ασθενών από τα Γρεβενά στα Γιάννενα, με τις πληροφορίες να θέλουν δύο ασθενείς να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο προς το παρόν διαθέτει μόνο τρεις κενές κλίνες, είναι δηλαδή κατειλημμένες οι πέντε από τις συνολικά οκτώ.
Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ακόμη οκτώ κλινών ΜΕΘ, μετά και την έγκριση των προσλήψεων γιατρών, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί, οι κλίνες αυτές θα ανοίξουν άμεσα με το υπάρχον προσωπικό.
Η ίδια πίεση αντικατοπτρίζεται και στις απλές κλίνες covid-19, με το ΠΓΝΙ να διαθέτει 76 και προς το παρόν να έχουν καλυφθεί περίπου 52, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» όπου η μονάδα 24 κλινών που αναπτύχθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου, έχει διαθέσιμες μόλις τέσσερις κενές κλίνες.
Στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «Χατζηκώστα», που λειτουργεί στο Πολυδύναμο Κέντρο, έχουν μεταφερθεί τρεις Παθολόγοι από τις ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με τις υπόλοιπες λειτουργίες να καλύπτονται εκ των ενόντων, καθώς ούτε έχουν γίνει νέες προσλήψεις πέρα από 17 νοσηλευτές, ούτε έχει δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Συμπίεση των υπόλοιπων υπηρεσιών

Και ενώ η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό δε φαίνεται να βελτιώνεται, προβλήματα δημιουργούνται από τη συρρίκνωση άλλων κλινικών και τη μείωση των τακτικών χειρουργείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, οι αίθουσες χειρουργείων από δέκα κάθε ημέρα μειώνονται σε δύο τη Δευτέρα και σε τρεις τις υπόλοιπες ημέρες, αφήνοντας εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία στην αναμονή, με τους κινδύνους επιπλοκών να ελλοχεύουν και όσους έχουν χρήματα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. «Άλλωστε η μείωση των ακτινοδιαγνωστικων εξετάσεων κατά 50%, και η συρρίκνωση κλινικών με την μεταφορά και συστέγαση τους, για να ανοίξουν οι τρεις ΜΕΛ covid ολοκληρώνουν την εικόνα της δραστικής συμπίεσης των υπηρεσιών σε μη covid περιστατικά», σημειώνεται.
Η στελέχωση, εξάλλου, των δημόσιων νοσοκομείων με τις θέσεις που προβλέπονται στους αντίστοιχους Οργανισμούς, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, που εντάθηκε στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.
Αυτό το θέμα, μαζί με την ανάγκη χρηματοδότησης των νοσοκομείων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, τέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά.
Στα δύο νοσοκομεία της πόλης, οι Σύλλογοι των Εργαζομένων, έχοντας στο πλευρό τους το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, παρατάξεις όπως η Αριστερή Παρέμβαση, κόμματα, συλλογικότητες και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, απαίτησαν για μια ακόμη φορά να υπάρξει η απαραίτητη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και μέτρα προστασίας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αλλά και την κόπωση, μετά από επτά και πλέον μήνες, σε κατάσταση συναγερμού.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής