ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εσπευσμένη ενεργοποίηση 46 νέων κλινών για covid σε ΠΓΝΙ και «Χατζηκώστα»

Μια μάλλον ζοφερή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ήπειρο και κυρίως στα Γιάννενα, αποτυπώνει η εσπευσμένη ενεργοποίηση νέων κλινών νοσηλείας για περιστατικά covid.

Μετά το έγγραφο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη την προηγούμενη Παρασκευή για την ενεργοποίηση 4ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τη μετατροπή των Παθολογικών Κλινικών του  σε ΜΕΛ, αλλά και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, βρέθηκε στα Γιάννενα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τους διοικητές των δύο νοσοκομείων.
Από κοινού συμφωνήθηκε το πώς θα μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες νοσηλείας επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μέτρο προετοιμασίας, αν δε συνοδευόταν από χρονοδιαγράμματα και μάλιστα ιδιαίτερα πιεστικά. Γεγονός που δείχνει ότι οι εκτιμήσεις είναι για αύξηση των νοσηλευομένων τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, έως την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί σε λειτουργία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μία ακόμη ΜΕΛ, η πέμπτη, δυναμικότητας 22 κλινών. Οι τέσσερις ΜΕΛ που ήδη λειτουργούν, είναι δυναμικότητας 55 κλινών, η οποία έχει σχεδόν υπερκαλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.
Από την Τρίτη μπαίνει στη μάχη και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Αρχικά με 12 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, ενώ θα αναπτυχθούν μέχρι την Παρασκευή άλλες 12, όλες στον χώρο του Πολυδύναμου και όχι στις Παθολογικές Κλινικές. Επίσης, στο «Χατζηκώστα» θα δημιουργηθεί και μια πτέρυγα με άλλες 12 κλίνες για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
Ο κ. Καρβέλης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξευρεθεί οι γιατροί που θα στελεχώσουν τη ΜΕΛ στο Πολυδύναμο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν γιατροί από τις ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας, κάτι που ήδη έχει γίνει σε έναν βαθμό. «Έχουμε επεξεργαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό συγκεκριμένο σχέδιο. Θα είμαστε πανέτοιμοι για τη νοσηλεία των περιστατικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τη διαβεβαίωση ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, παρείχε ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος συνεχάρη τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τους διοικητές των νοσοκομείων και το υγειονομικό προσωπικό. «Είμαστε σε ετοιμότητα, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται καθημερινά τα στοιχεία και όποτε βλέπει να υπάρχει πρόβλημα, επεμβαίνει.

Σχετικά άρθρα

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»