ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγάλη και ανησυχητική η διασπορά του κορωνοϊού

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με τη διασπορά κρουσμάτων να λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, μετά την επιβεβαίωση εστίας μετάδοσης σε εργασιακό χώρο με πολυάριθμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, από τον κίνδυνο δεν εξαιρούνται ορεινές περιοχές, ο πληθυσμός των οποίων είναι μάλιστα πιο ευάλωτος λόγω ηλικίας, αλλά και ελλείψει υποδομών υγείας.
Με την περίοδο που διανύουμε να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και την περιοχή κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το lock down, τα rapid test επεκτείνονται και ταυτόχρονα καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, όπως και να ενημερώνουν, αλλά και να συνδράμουν στο έργο της ιχνηλάτησης.
Αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου, σε συνέχεια της επίσκεψης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Είναι ενδεικτικό ότι από την ενημέρωση που έγινε για τα κρούσματα που εντοπίζονται και τις ιχνηλατήσεις που ακολουθούν, διαπιστώνεται ότι «η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ανησυχητική, καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις όχι μόνο σε καταστήματα εστίασης, αλλά και σε εργασιακούς χώρους με πολυάριθμο προσωπικό». Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, δόθηκαν οδηγίες στην επιχείρηση για εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους και λήψη πρόσθετων μέτρων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να υποβάλονται ανά τακτά διαστήματα σε τεστ.
Οι ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και να μεριμνούν για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, συνδράμοντας και το έργο των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να αποτρέπεται η διασπορά του κορωνοϊού εντός των εργασιακών χώρων.
Επισημαίνεται ακόμη πως η διενέργεια rapidtest θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς, καθώς όσα τυχόν διενεργούνται σε άλλους χώρους, δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.
Τέλος, τονίζεται ότι πρέπει να τηρείται σε απόλυτο βαθμό το καθεστώς καραντίνας από όσους έχουν τεθεί σε αυτό.
«Απευθύνεται για μια ακόμη φορά έκκληση, αφενός στους πολίτες για να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα και να χρησιμοποιούν καθολικά τη μάσκα, αφετέρου στους επαγγελματίες ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση μέτρα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων στο επίπεδο 4, που θα σημάνει γενικό lockdown», προειδοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου.

Ξεκινούν από το Μέτσοβο τα rapid tests

Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου αλλά και της επιδημιολογικής καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η περιφέρεια Ηπείρου και οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σειρά δειγματοληπτικών εξετάσεων μέσω rapid tests σε ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Η αρχή θα γίνει από το Μέτσοβο και θα ακολουθήσουν η Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Ζαγόρι κ.α.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η εξυπηρέτηση πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι και ηλικιωμένοι και έχουν δυσκολία στη μετακίνηση.
Επίσης, βαρύτητα δίνεται και στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και για επιδημιολογικούς ελέγχους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Η λήψη δειγμάτων στο Μέτσοβο έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, από τις 9.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Για έλεγχο μπορούν να προσέλθουν και κάτοικοι των άλλων τοπικών κοινοτήτων του δήμου Μετσόβου, ενώ έκκληση απευθύνεται ειδικά στους επαγγελματίες.

Σχετικά άρθρα

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας