ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε λειτουργία η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών, αναζητείται φόρμουλα για την εμπλοκή του “Χατζηκώστα”

Προσπάθεια διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο των κρουσμάτων κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας, γίνεται τα τελευταία 24ωρα, καθώς η πίεση που ασκείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι μεγάλη και αρχίζει να πλησιάζει τα όρια αντοχών του.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου τέθηκε σε λειτουργία και η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών, με μεταφορά ασθενών της Γαστρεντερολογικής κλινικής, σε άλλες κλινικές, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι χώροι. Στην τρίτη μονάδα λοιμωδών θα νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικοί, καθώς δε διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονται πλέον περισσότερα από 35 άτομα, καθώς συνεχίστηκε η μεταφορά ηλικιωμένων από το Γηροκομείο, ενώ προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα άτομα που κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας.
Η προτροπή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη για νοσηλεία περιστατικών με ήπια συμπτωματολογία και από τα περιφερειακά νοσοκομεία, προς το παρόν βρήκε αντίκρισμα μόνο στην περίπτωση του Νοσοκομείου Φιλιατών, το οποίο κράτησε για νοσηλεία μια 71χρονη.
Καθοριστική για την αντοχή του συστήματος είναι η εμπλοκή του «Χατζηκώστα», ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Η δημιουργία μιας μονάδας Covid-19 με οκτώ κλίνες στο Πολυδύναμο προσκρούει στην έλλειψη παθολόγων και πνευμονολόγων. Αν δε βρεθεί τρόπος άμεσης ενίσχυσής του, μία εναλλακτική που εξετάζεται, είναι η μεταφορά περιστατικών της Παθολογικής από το Πανεπιστημιακό στο «Χατζηκώστα», ώστε να απελευθερωθεί προσωπικό κυρίως και δευτερευόντως χώροι για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Για «ημέρες ντροπής» μιλά το ΠΑΜΕ Υγειας

Για «ημέρες ντροπής» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Πρέντζας, αναφορικά με τις επισκέψεις τους διοικητή της 6ης ΥΠΕ στα Γιάννενα αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Αιτία ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες και ευθύνονται για το γεγονός πως τα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» δεν μπορούν να συμβάλλουν στην περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό, ώστε να αποφορτιστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
«Ήρθαν πανικόβλητοι στα Γιάννενα, ενώ είχαμε όλο το χρόνο να προσληφθεί προσωπικό και να ανοίξουν κλίνες covid. Φτάσαμε το Σάββατο βράδυ να ανοίγει εσπευσμένα η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών και στο “Χατζηκώστα” να συζητάμε, λόγω έλλειψης παθολόγων, να μεταφέρουμε τη Λοιμωδών εκεί που υπάρχουν οι παθολόγοι, δηλαδή να κλείσει η Παθολογική κλινική. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και δε βρέθηκε ένας να ζητήσει συγγνώμη», σημείωσε ο κ. Πρέντζας, που αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου αλλά και της Λευκάδας.
Κριτική άσκησε και στην περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα στην αντιπεριφερειάρχη Αγνή Νάκου για το θέμα των ιχνηλατήσεων. «Δε ζήτησαν συγγνώμη αυτοί που κάνουν τις ιχνηλατήσεις, που έχουν όλα τα στοιχεία για το που διασπείρονται τα κρούσματα, να βγαίνουν και να λένε ότι φταίνε οι πορείες και οι καταλήψεις και να μη μας λένε με αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία πως εξαπλώνεται ο κορωνοϊός. Έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρήσουμε ότι οι ιχνηλατήσεις που έγιναν, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της εκτεταμένης διασποράς, γιατί η ιχνηλάτηση είναι η μόνο θεραπεία. Αν δεν πιάσεις τις επαφές, θα τις χάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής