ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με έλλειμμα θα ξεκινήσει το 2021 για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού η χρηματοδότηση που λαμβάνει με βάση την πρόσφατη υπουργική απόφαση, είναι κατά 420.000 μικρότερη από τα λειτουργικά του έξοδα, την ώρα που και ο φετινός προϋπολογισμός «κλείνει» ελλειμματικός κατά 1,7 εκ. ευρώ.

Mε βάση την κατανομή, το πανεπιστήμιο θα λάβει για την επόμενη οικονομική χρονιά 4.488.572 ευρώ. Η κατανομή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ γίνεται υπό νέους, αυστηρότερους όρους, τους οποίους υπαγορεύει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση με το 80% της τακτικής επιχορήγησης να καθορίζεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και το 20% βάσει ποιοτικών.

Ωστόσο, όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή έκτακτες συνθήκες στο πλαίσιο της πανδημίας και μεγάλη επιβάρυνση, όπως και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να τονίζει για μια ακόμη φορά ότι έχουν εξαντληθεί οι πόροι σε ό,τι αφορά τα μέσα προστασίας, όπως και τα αποθέματα.

«Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να ενισχυθεί κυρίως στο κομμάτι των δαπανών που αφορά την καθαριότητα, διότι η λειτουργία εργαστηρίων με φυσική παρουσία απαιτεί συνεχή καθαρισμό, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι ομάδες φοιτητών για την προστασίας τους. Έχουμε μια συνεχή ανάγκη καθαριότητες επί 14ωρου βάσεως», σημείωσε.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα που υπάρχει στον φετινό προϋπολογισμό, ύψους 1 εκ. ευρώ, αφορά χρέος στη ΔΕΗ, με το πανεπιστήμιο να έχει ζητήσει από το υπουργείο να επιτρέψει την αποπληρωμή του μέσω του αποθεματικού, χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως», αλλά ταυτόχρονα δεν εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να πληρωθεί.

Τα προβλήματα της φετινής χρονιάς, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη, καθώς οι αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει η πανδημία, προφανώς δε θα πάψουν να υφίστανται. «Με μειωμένο προϋπολογισμό τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Άρα είναι μια έκκληση και προς το υπουργείο και προς τους βουλευτές της Ηπείρου. Ζητώντας την παρέμβασή του στην κατεύθυνση αυτή. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, σε τέσσερις πόλεις και ζητά αύξηση προϋπολογισμού, ή αν δεν είναι εφικτό, έκτακτη επιχορήγηση.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο

Ηπειρωτικός Αγών

Στόχος το σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα

Δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, απέναντι στον νόμο Κεραμέως