ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξ αποστάσεως τα μαθήματα, αναγκαία η “θωράκιση” του πανεπιστημίου

Μόνο εξ αποστάσεως θα γίνονται τα μαθήματα στα τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στα Γιάννενα από την Δευτέρα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή covid-19 που έχει συσταθεί, καθώς μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί έξι θετικά περιστατικά, τα οποία ωστόσο έχουν προκύψει από την κοινότητα και δε συνδέονται μεταξύ τους.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει εστία μετάδοσης στο πανεπιστήμιο, αλλά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην πόλη το τελευταίο οκταήμερο, έχουν την ιδιότητα του φοιτητή ή αποτελούν επαφές φοιτητών.
Για τον λόγο αυτό, το πανεπιστήμιο, με την απόφασή του, θέλει να στείλει και ένα μήνυμα «θωράκισης» του ιδρύματος, καθώς υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση με την πόλη.
«Το πανεπιστήμιο μπορεί να επηρεάσει την πόλη αλλά και η πόλη το πανεπιστήμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και πρόσθεσε: «Αν η πανδημία μεταφερθεί στο πανεπιστήμιο, θα είναι δύσκολη η επίδραση που θα υπάρξει ξανά πίσω στην πόλη. Αυτό το μήνυμα που στέλνουμε, θέλουμε να γίνει αντιληπτό, εντός και εκτός, διαφορετικά οδεύουμε σε lockdown».
Επίσης, το πανεπιστήμιο κάνει ισχυρή σύσταση στους φοιτητές να τηρούν όλα τα μέτρα, μάσκες, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συγχρωτισμού, και στην πόλη και στην πανεπιστημιούπολη.
Παράλληλα, με την ενημέρωση των Τμημάτων για εξ αποστάσεως διενέργεια όλων των μαθημάτων, πλην των εργαστηρίων και κλινικών των τελειοφοίτων, καθώς θα είναι δύσκολο να προλάβουν να αναπληρωθούν, έχει ζητηθεί από τα τμήματα και τους υπεύθυνους διαχείρισης covid αυτών, να ενημερώνουν υπεύθυνα επί 24ωρου βάσεως για ύποπτα ή θετικά κρούσματα, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, όπως απολυμάνσεις.
Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν «κενά», καθώς το πανεπιστήμιο, αν και έχει ζητήσει, δε λαμβάνει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για επιβεβαιωμένα περιστατικά που έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. «Έχουμε αποστείλει επιστολή στον ΕΟΔΥ για την εμπιστευτική και με πλήρη τήρηση του απορρήτου ενημέρωση, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα στους χώρους, δεν έχουμε λάβει απάντηση ακόμη. Ό,τι κάνουμε γίνεται από εμπιστευτική, εσωτερική πληροφόρηση, πάντα διατηρώντας το απόρρητο», σημείωσε.
Το θετικό είναι πως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για κρούσμα σε φοιτητικές εστίες, όπου οι συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του ιού. Πάντως, οι πρυτανικές αρχές επίσης έχουν ζητήσει από τον ΕΟΔΥ δειγματοληπτικό έλεγχο στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, αλλά επίσης δεν έχουν λάβει απάντηση.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο

Ηπειρωτικός Αγών

Στόχος το σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα

Δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, απέναντι στον νόμο Κεραμέως