ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε χαρίστηκε στον ΕΟΔΥ για τα λάθη

«Ανύπαρκτη» χαρακτήρισε την παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας πως, πέρα από τα λάθη και τις ολιγωρίες που διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ιωαννίνων, δεν υπάρχει καμία συνεργασία.

Προφανώς οι δηλώσεις του περιφερειάρχη προκαλούν ανησυχία ως προς την ικανότητα του ΕΟΔΥ να χειριστεί το θέμα της πανδημίας σε ολόκληρη τη χώρα, αναγνωρίζοντας κανείς πως πρόκειται για πολύ μεγάλο ζήτημα, που απαιτεί συντονισμό πολλών κεντρικών φορέων, όπως του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Μετανάστευσης και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά χρειάζεται και τη συνεργασία των τοπικών αρχών, προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια ελέγχων, ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των περιστατικών.
Η συνεργασία της περιφέρειας και των υπηρεσιών της με τον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται μάλιστα στην περιφέρεια η καθημερινή ενημέρωση που γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και να καθυστερήσουν πολύ οι αποφάσεις για τον έλεγχο στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, παρόλο που το ζητούσαν οι τοπικοί φορείς.
Ωστόσο, η αφορμή για τις δηλώσεις του περιφερειάρχη ήταν τα λάθη που εντοπίστηκαν το Σάββατο, με τα έξι κρούσματα στην δομή «Αγία Ελένη» να έχουν πιθανόν διπλοεγγραφεί και τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 12 κρούσματα στα Γιάννενα, ένα αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, που όπως είναι φυσικό δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία στην κοινωνία αλλά και πιθανά πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Το δεύτερο και σημαντικότερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ότι ο ΕΟΔΥ δεν προχωρά στους ελέγχους που απαιτούνται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, μετά την επιβεβαίωση των 22 κρουσμάτων στην «Αγία Ελένη», αλλά και στον Κατσικά, που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, υπάρχουν πληροφορίες για νέο κρούσμα.
«Δεν έχουμε κεντρικά καμία συνεργασία παρότι προσπάθησα πολλές φορές να τους πω, χωρίς να κάνω υποδείξεις στη δουλειά τους, ότι πρέπει να συνεργάζονται μαζί μας για το κοινό καλό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ό,τι μας έχει ζητηθεί κεντρικά, το κάνουμε. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν να μην έχουν καμία συνεργασία μαζί μας».
Παίρνοντας αφορμή από τα έξι κρούσματα που εντοπίστηκαν στη δομή της Αγίας Ελένης και την καταχώρηση δύο φορές (μία στην ελληνική και μια στην αγγλική γλώσσα), τα οποία ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «αυτό δείχνει ότι αυτοί που πρέπει να έχουν δέκα φορές περισσότερο από εμάς την προσοχή, δεν την έχουν».
Συνεχίζοντας και με βάση γεγονός ότι θετικοί έχουν βρεθεί και εθελοντές των ΜΚΟ, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι στην Αθήνα βρέθηκε θετικός μετανάστης που ήταν προηγουμένως στη δομή Κατσικά, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.
«Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση. Έπρεπε άμεσα να ληφθούν τα μέτρα και για τις δύο δομές. Σκεφτείτε αυτός ο κόσμος να βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και μετά να βρεθεί όλη η πόλη. Όπως απαιτώ από όλο τον κόσμο να σέβονται τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε, έχω την ίδια απαίτηση και από τον ΕΟΔΥ και από την Ύπατη Αρμοστεία και όσους χειρίζονται τους μετανάστες. Η περιοχή δε δημιούργησε κανένα θέμα. Έχουμε αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί στην πρώτη δυσκολία οι αρμόδιοι να κάνουν τους αναρμόδιους. Ούτε αυτοί που είναι μέσα χρωστάνε τίποτα, ούτε εμείς που είμαστε έξω. Είναι άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων», τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης και του ελέγχου της απομόνωσης των κρουσμάτων που εντοπίζονται.
Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, γίνεται με βάση την «ανεπίσημη» πληροφόρηση της περιφέρειας για τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται και μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε αν επαφίονταν αποκλειστικά στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ.
Επίσης, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ «δε δίνει λόγο, όπως και το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν. Το έχω φάει στο πετσί μου χρόνια τώρα» και αναφέρθηκε στο κτίριο που διαθέτει στα Γιάννενα, το Περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, που δε λειτούργησε ποτέ. «Δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την συγκυρία οι εγκαταστάσεις ως ιατρείο;», διερωτήθηκε.
Τέλος, επανέλαβε πως ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει την ενημέρωση από την πλευρά της περιφέρειας. «Εμείς δείξαμε το δρόμο της σιγουριάς και της ασφάλειας και της ησυχίας του κόσμου με αυτό που κάναμε, και ενοχλήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε.

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων

Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης κάλεσε τους πολίτες της Ηπείρου να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προστασίας και επικαλέστηκε τα αυστηρά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Αττική.
«Εμείς εδώ στην Ήπειρο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα με σύνεση. Θεωρώ υποχρέωσή μας να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχουμε αν δε συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε από την αρχή. Κάνω έκκληση στους πάντες να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης. Από τα θετικά δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας, φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν υπολογίζουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους διπλανούς τους, ούτε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ανθρώπους που χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση. Μη δημιουργούμε άλλα θέματα και μακριά από μας αυτοί που λένε δεν υπάρχει τίποτε. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από όλους», τόνισε.

Κάνουν διαχείριση των κρουσμάτων

Διαχείριση των κρουσμάτων που καταγράφονται, φαίνεται πως κάνουν κυβέρνηση και ΕΟΔΥ, καθώς η ενσωμάτωσή τους στις ανακοινώσεις γίνεται κατά το δοκούν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ έχουν εντοπιστεί –κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- 243 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στο πλαίσιο 7.064 rapid test από τις 12 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σημερινή ανακοίνωση περιλαμβάνονται μόνο τα 184.
Προφανώς ο ΕΟΔΥ δεν ήθελε να εκτοξευτεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που θα ξεπερνούσαν τα 500. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερα από κάθε άλλη φορά από την έναρξη της πανδημίας, συνολικά 453, ήταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, ενώ και οι νεκροί αυξήθηκαν κατά έξι.
Τα 195 από τα κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 174 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ήπειρο καταγράφηκε μόνο ένα νέο κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς, εκ των οποίων το 87,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αντιθέτως, 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Με τους έξι νέους καταγεγραμμένους θανάτους, τα θύματα είναι τώρα 344 συνολικά στη χώρα, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 78 έτη.

Σχετικά άρθρα

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποστόλης Τζελέτας

Παίρνει πάνω του τον κόμβο στον Δρίσκο

Αποστόλης Τζελέτας