ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

359 τα νέα κρούσματα, τρία στα Γιάννενα, ένα στην Πρέβεζα

Τρία νέα κρούσματα καταγράφει ο ΕΟΔΥ στα Γιάννενα και ένα στην Πρέβεζα, αλλά απουσιάζουν τα δύο γνωστά, που αφορούν ανήλικα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα.

Η ενημέρωση και ο συντονισμός από την πλευρά του ΕΟΔΥ είναι γνωστό πως «μπάζει νερά» εδώ και αρκετό καιρό και η κεντρική διοίκηση συνεχίζει να μην επιτρέπει στις τοπικές αρχές να προβαίνουν σε έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και σε άμεση διαχείριση των περιστατικών και των διαδικασιών ιχνηλάτησης.

Ωστόσο είναι φανερή η αδυναμία ενός κεντρικού φορέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά και αυτό φάνηκε στην περίπτωση των τεσσάρων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία που βρέθηκαν στην Θεσπρωτία.

Πρόκειται για τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας 4, 10, 12 και 16 ετών, που εγκαταλείφθηκαν κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και δύο από αυτά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, μετά το τεστ που έγινε.

Για τον λόγο αυτό, έντεκα αστυνομικοί και δύο νοσηλευτές, που ήρθαν σε επαφή μαζί τους έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση μέχρι να γίνει το τεστ και να βγουν τα αποτελέσματα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο μέχρι στιγμής, κανείς από την κεντρική διοίκηση δεν ανέλαβε την φιλοξενία και την μέριμνα των ανήλικων, κάτι που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, που φρόντισε για την φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα τρία κρούσματα στα Γιάννενα αφορά έναν 24χρονο άνδρα, ενώ για τα υπόλοιπα δύο εκτιμάται πως το τεστ έγινε είτε σε άλλη περιοχή, αλλά καταγράφεται εδώ λόγω ΑΜΚΑ, είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο και δεν έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ για ολόκληρη τη χώρα, από τα 359 νέα κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα κρούσμα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 37.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε εννέα ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχετικά άρθρα

Σε επόμενη επίσκεψη οι ανακοινώσεις για το κτήριο του ΕΟΔΥ

Σχεδόν 100 κρούσματα ημερησίως στα Γιάννενα

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα