ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λεηλασία στο Γεραμπή καταγγέλλει το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Δραματική χαρακτηρίζουν ο επικεφαλής και στελέχη της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» την εικόνα που αντίκρισαν στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο ισχύος 24 MW, στο βουνό Γεραμπή, στα όρια των κοινοτήτων Μεγαλόχαρης και Βελεντζικού του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.

Αντιπροσωπία της παράταξης, αποτελούμενη από τον επικεφαλής της Γιώργο Ζάψα και τους υπευθύνους των τομέων Οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και Περιβάλλοντος Νικόλαο Μάνθο, πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο αυτοψία στο έργο, το οποίο κάτοικοι της περιοχής είχαν καταφέρει αρχικά να μπλοκάρουν.
«Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι δεδομένη. Το βουνό ξεγυμνώθηκε και λεηλατείται. Τα βαριά μηχανήματα έδιωξαν τα ζώα από το βουνό και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να τα σταβλίζουν και να ταΐζουν σε 24ωρη βάση, χωρίς αποζημίωση. Ένα βαρύ κόστος για μια χρονική περίοδο που τα προηγούμενα χρόνια τα ζώα ήταν ελεύθερα στο βουνό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που πασχίζουν και παράγουν», αναφέρεται ως συμπέρασμα των όσων είδαν, αλλά και των όσων συζήτησαν με κατοίκους της Μεγαλόχαρης.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» σημειώνει ότι η εταιρεία εγκατέστησε εργοτάξιο στην κορυφή του βουνού, διανοίχτηκαν δρόμοι πρόσβασης, ολοκληρώθηκαν αρκετές βάσεις πυλώνων ανεμογεννητριών και τραβήχτηκε μέρος του καλωδίου μεταφοράς ρεύματος, την ώρα που είναι νωπή η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούλιο, με την οποία εναντιώνεται στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές Natura και Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας, καθώς και όπου υπάρχει προϋπάρχουσα παραδοσιακή κτηνοτροφική δραστηριότατα μεγάλης κλίμακας.
Θέση της παράταξης, η οποία δημιούργησε και ένα βίντεο 40 λεπτών για να τεκμηριώσει την εικόνα καταστροφής, είναι πως η ανασυγκρότηση της υπαίθρου και η υποστήριξη του αγροδιατροφικού πρωτογενούς τομέα, ειδικά της κτηνοτροφίας, προηγείται των όποιων πολιτικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε επιλέξιμους βοσκοτόπους θα αποτελέσει ταφόπλακα για την εναπομείνασα εκτατική κτηνοτροφία.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Δεύτερο «όχι» για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι