ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κριτήριο για το Ιωάννινα- Κακαβιά οι προδιαγραφές της Ε.Ε.

Τον Οκτώβριο θα γνωρίζουμε αν τελικά υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του οδικού άξονα Ιωάννινα– Κακαβιά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μπει «τέλος» σε ένα σίριαλ ετών, πλούσιο σε παλινωδίες και δεσμεύσεις που έμειναν στα λόγια.

Η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης θα καταστεί εφικτή μόνο αν δε θέτει προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές του ΕΣΠΑ, παρά τη βούληση του υπουργείου Υποδομών, όπως αυτή κατατέθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Κ. Καραμανλή, μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των 13 περιφερειαρχών.
Ο υπουργός μετέφερε τη πρόθεσή του για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον θα πληρούνται οι γενικοί κανόνες που θα τεθούν και οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι υπάρχει η βούληση του υπουργείου Υποδομών και η συγκατάθεση του πρωθυπουργού, η τελική έκβαση όμως θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά ως προς το κυκλοφοριακό φορτίο. «Ελπίζουμε να μην υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις με αυτές των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων», κατέληξε.
Η περιφέρεια πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσει στην επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης κόστους – οφέλους, με τροποποίηση των όρων, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Ως μια δυνητική λύση χρηματοδότησης του έργου χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι προφανές πως μια μελέτη κόστους-οφέλους, στην οποία λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί παράγοντες, είναι αναγκαία.
«Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε σειρά μελετών. Νομίζω ότι ο φάκελος του έργου μπορεί να τεκμηριωθεί απολύτως και αυτή είναι μια δυνητική λύση. Δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλο χρόνο, οπότε θα πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί είμαστε στο τέλος και του 2020», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Επένδυση «μαμούθ» από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.