Μια μικρή χωματερή έχει αρχίσει να δημιουργείται στην οδό Δομπόλη απέναντι από τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα σκουπίδια έχουν πληθύνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες και στα κύπελλα καφέ, τα μπουκάλια νερού και τα χαρτιά από συσκευασίες, ήρθαν να προστεθούν πλαστικές καρέκλες, χαρτόκουτα, έπιπλα, αλλά και μάσκες.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθημερινή μάχη με τις μικρές χωματερές

Με «λερναία ύδρα» μοιάζει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς καθημερινά ξεπηδούν και νέες εστίες ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.

Σε μια περίοδο που η αποκομιδή των απορριμμάτων δείχνει να έχει βρει ρυθμό, βοηθούντος και του ότι αρκετός κόσμος λείπει σε διακοπές ή στα χωριά του, αλλά και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα ογκώδη, κυρίως εντός πόλης, καθώς περιφερειακά καταλυτική ήταν η συνδρομή ιδιώτη στο πλαίσιο σχετικής εργολαβίας που ολοκληρώθηκε.
Η αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και μπάζων από γειτονιές της πόλης συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, με τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την απομάκρυνση κάθε είδους ογκωδών αντικειμένων από πεζοδρόμια, οδοστρώματα ή κοινόχρηστους χώρους, με στόχο την προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τις μικρές χωματερές σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία τα συνεργεία του δήμου πρέπει να επανέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, ο ρυθμός απόρριψης και ο καθημερινός όγκος των αντικειμένων και μπάζων είναι τέτοιος, που οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται απλώς για αντικείμενα που απορρίπτουν απλοί πολίτες, αλλά προέρχονται πιθανότατα από φορτηγά που μεταφέρουν εκεί τα υλικά, αντί να τα οδηγούν σε αδειοδοτημένους χώρους.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με τη συγκρότηση επιπλέον συνεργείων από τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης. «Εκτιμώ ότι μέσα στο επόμενο 20ήμερο το προσωπικό της κοινωφελούς θα πιάσει δουλειά και θα έχουμε 4-5 πληρώματα για όλη την πόλη και τις δημοτικές ενότητες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας.

Έκκληση στους πολίτες…

Ο κ. Πήχας, για μία ακόμη φορά, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2651075555 πριν βγάλουν στους κάδους απορρίμματα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των «οικιακών», όπως παλιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές ή παλιά στρώματα.
«Εάν ο καθένας βγάζει οτιδήποτε χωρίς να ειδοποιεί, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε άμεσα που υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια, έχουμε ζητήσει από τους οδηγούς των απορριμματοφόρων να καταγράφουν τα προβλήματα, αλλά καλό θα είναι οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υπηρεσία για να παραλαμβάνονται από τον δήμο τα ογκώδη και να μη δημιουργούνται εστίες ρύπανσης», σημείωσε ο κ. Πήχας, καλώντας τους πολίτες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων καθαρών.

…και στην αντιπολίτευση

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας απεύθυνε, όμως, και μία έκκληση- προειδοποίηση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας να στηρίξουν τη συνέχιση της παραχώρησης μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, όταν λήξει η τρίμηνη σύμβαση, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν μπορούν να παίζουν με τη δημόσια υγεία. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ιδιώτες χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη δημοτική αρχή σε δύο δημοτικές ενότητες, ενώ είχε περισσότερο προσωπικό απ’ ότι σήμερα. «Το 2011 στην Υπηρεσία Καθαριότητας ήταν 212 άτομα και σήμερα είναι 168. Με 45 άτομα λιγότερα και δυο δημοτικές υπηρεσίες περισσότερες δε γίνεται να τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλίες αυτοπροβολής με τις ευλογίες του Δήμου Ιωαννιτών

Αποστόλης Τζελέτας

Απομάκρυνση ογκωδών από τα Καρδαμίτσια

Μέσω κυκλικής οικονομίας η μείωση του κόστους