ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέα στέγη αποκτά το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

«Παρελθόν» θα αποτελούν η υγρασία και… οι κουβάδες στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των διαρροών της στέγης.

Το έργο της αντικατάστασης της στέγης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Η εργολαβία που προκήρυξε η περιφέρεια Ηπείρου, έχει χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, αλλά εκτιμάται ότι η παράδοση θα γίνει πολύ γρήγορα, ενδεχομένως στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα την περίοδο των βροχοπτώσεων.
Το έργο της ανακατασκευής της στέγης και της εγκατάστασης νέου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέλαβε να υλοποιήσει η περιφέρεια, μετά και τις παρεμβάσεις του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.
«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι επρόκειτο για μια υγειονομική βόμβα η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη στέγη», σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Γιούλη Χήτου, περιγράφοντας εικόνες με νεκρά πουλιά σε αποσύνθεση στον χώρο ανάμεσα στη στέγη και την πλάκα, αλλά παράλληλα έντονης υγρασίας και εισροής υδάτων κάθε φορά που βρέχει.
«Φτάναμε σε σημείο να βάζουμε κουβάδες στους διαδρόμους. Κάναμε αλλεπάλληλα υπομνήματα, καθώς υπήρχε κίνδυνος και για την υγεία των εργαζομένων. Φανταστείτε την υγρασία που υπήρχε, αλλά και την εικόνα που έδινε ένα δικαστικό μέγαρο προς τα έξω. Μια εικόνα καθόλου τιμητική για τον θεσμό της δικαιοσύνης», σημείωσε.
Πέρα από την υγρασία και την εισροή υδάτων, η κατάσταση της στέγης με τα σαπισμένα ξύλα, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη αποκαθηλωθεί στο πλαίσιο των εργασιών, μαρτυρά ότι αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να καταρρεύσει, με όποιον κίνδυνο εγκυμονεί αυτό για τους ανθρώπους που εργάζονται ή επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο.
Το έργο έχει προϋπολογισμό περί των 543.000 ευρώ περίπου.

Δρομολογήθηκε και η πόρτα ασφαλείας

Το δεύτερο ζήτημα που έχει θέσει σε προτεραιότητα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων εδώ και καιρό, είναι η τοποθέτηση μαγνητικής πόρτας ασφαλείας, όπως αρμόζει σε έναν χώρο σαν το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
«Για πολλούς μπορεί να θεωρείται επίκαιρο, αλλά για εμάς είναι ένα διαρκές πρόβλημα η ασφάλεια. Η μαγνητική πύλη που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποτρέψει φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε προ 25ετίας στα Γιάννενα με δολοφονία και τραυματίες, και το οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», σημείωσε.
Με την μαγνητική πύλη, θα ελέγχεται όποιος εισέρχεται στο κτίριο, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι και οι δικηγόροι θα έχουν ειδικές κάρτες για την είσοδό τους.

Σχετικά άρθρα

Δικαστικό Μέγαρο- Επιτρεπτή η είσοδος μόνο μετά από θερμομέτρηση