ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα βήμα πίσω για τους κόμβους

Φρένο στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση τεσσάρων ισόπεδων κυκλικών κόμβων, δημιουργεί η απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» να απορρίψει την πρόταση που είχε υποβληθεί προς χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά κατά τον έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητας, καθώς δεν υπεβλήθη η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κόμβου στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης, η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τους κόμβους στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γράμμου– οδού Ίωνος Δραγούμη και στη διασταύρωση των Λεωφόρου Γράμμου– Λεωφόρου Κων/πόλεως– οδού Καλπακίου υπεβλήθη μετά την κατάθεση της πρότασης, ενώ απουσιάζουν στοιχεία τεκμηρίωσης της παραχώρησης της απαιτούμενης γης για την υλοποίηση του έργου, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, για τη δημιουργία του κόμβου στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Παπανδρέου- Κουντουριώτου- Πατριάρχου Ευαγγελίδη από τον αρμόδιο φορέα.
Το θέμα ανέδειξε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», που κάνει λόγο για ουσιώδεις ελλείψεις των φακέλων που υποβλήθηκαν από τη δημοτική αρχή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται πρόχειρη και επιπόλαια. Με αποτέλεσμα να χάνονται χρόνος και χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση έργων κρίσιμων για τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνδημότη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της.
Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής, που σε δελτίο τύπου επισημαίνει ότι «είναι από τις ελάχιστες φορές που μία δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης επιχαίρει επειδή απορρίφθηκε η ένταξη ενός σημαντικού έργου για την περιοχή» και προθέτει ότι η Τατιάνα Καλογιάννη «συνεχίζει την προσφιλή τακτική με την οποία εγκαινίασε την αντιπολιτευτική της πορεία και καταλογίζει ανεπάρκεια και προχειρότητα στη δημοτική αρχή».
Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή αμφισβητεί την άποψη της κ. Καλογιάννη ότι υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στους φακέλους, λέγοντας πως από την απόφαση της Διαχειριστικής είναι ολοφάνερο ότι οι λόγοι είναι εντελώς τυπικοί. Παράλληλα, αναφέρεται ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διεκδικήσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την εκ νέου υποβολή του για ένταξη και επισημαίνεται ότι «ως εκ τούτου οι κινδυνολογίες της παράταξης “Ιωάννινα 2023” δεν έχουν καμία θέση».
Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και η αναφορά ότι «η δημοτική αρχή, στη φάση αυτή, δε θα σχολιάσει την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής για την απόρριψη της πράξης των κόμβων», που δείχνει μια ενόχληση απέναντι στη Διαχειριστική Αρχή για την απόφασή της.

Στοχοποιεί τον αντιδήμαρχο Έργων

Με αφορμή το «ατύχημα» στην ένταξη των κόμβων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», η παράταξη της κ. Καλογιάννη αναφέρεται και στο ότι δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί το έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – κόμβος Βογιάννου)», η συμβασιοποίηση του οποίου πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2020. «Το είχαμε αναδείξει από τον Νοέμβριο του 2019 με σχετική μας ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, απάντησε, τότε, προφανώς χωρίς γνώση του αντικειμένου και των ευθυνών του, δεσμευόμενος για ημερομηνίες που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί. Επειδή το έργο πρέπει να γίνει, επιβάλλεται να επιδειχθεί, τουλάχιστον για αυτό, αυξημένη υπευθυνότητα και στοιχειώδης επάρκεια», αναφέρεται στο δελτίο τύπου της παράταξης «Ιωάννινα_2023», που καταλήγει, υποδεικνύοντας στον δήμαρχο Ιωαννίνων να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και τον έλεγχο των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση όλων των τεχνικών έργων.
Στην απάντησή της, η δημοτική αρχή αποποιείται την ευθύνη της καθυστέρησης, σημειώνοντας πως η κ. Καλογιάννη γνωρίζει ότι αναμένεται από τη δικαιοσύνη ο καθορισμός τιμής μονάδας, διαδικασία απαραίτητη για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.
Και καταλήγει, τονίζοντας ότι «δε θα σχολιάσει τις νουθεσίες της κ. Καλογιάννη, η οποία μέχρι το 2023 φαίνεται ότι έχει τεθεί επικεφαλής της “Ηνωμένης Αντιπολίτευσης”».

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών