ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μη ρεαλιστικός (!) ο καθημερινός έλεγχος στην Κακαβιά

Άγνωστα παραμένουν τα αποτελέσματα του συνόλου των δειγματοληψιών που είχαν γίνει στην Κακαβιά, την ώρα που το υπουργείο Υγείας ακόμη εξετάζει ως «πιθανό ενδεχόμενο σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες» την εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου στον τελωνειακό σταθμό.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, μια απάντηση η οποία ωστόσο δεν πρόσθεσε κάτι νέο στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πλην της βεβαιότητας ότι η περιοχή της Ηπείρου δεν έχει επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
«Υπάρχει σχέδιο και έλεγχος στοχευμένος και συγκεκριμένος προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία τόσο των ελλήνων πολιτών όσο και των εισερχομένων», σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχει από την 1η Ιουλίου η υποχρέωση συμπλήρωσης plf σε όσους διέρχονται τα σύνορα, οι οποίοι είναι κυρίως πολίτες με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, που έχουν επαγγελματικές σχέσεις στη γείτονα.
«Και δεν είναι εφικτό να απαγορεύσουμε αυτές τις δραστηριότητες εις βάρος οικονομίας, των επαγγελματιών και των εργαζομένων, ούτε είναι ρεαλιστικό να ελέγχονται καθημερινά οι ίδιοι άνθρωποι που διέρχονται τα σύνορα», σημείωσε ο υφυπουργός. Παράλληλα, έκανε λόγο για στοχευμένους ελέγχους, αναφερόμενος όμως σε αυτούς που έγιναν προ 20ημέρου, την ώρα που σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας γίνονται καθημερινά 9000 έλεγχοι, όπως ανέφερε, με την υποχρέωση των εισερχόμενων να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.
«Έλεγχοι γίνονται, τα κλιμάκια έχουν ήδη επισκεφθεί την Κακαβιά και έγιναν τουλάχιστον 2000 δειγματοληψίες. Η εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ εξετάζεται ως πιθανό ενδεχόμενο σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία αύξησης των κρουσμάτων από αυτούς που εισέρχονται από την Κακαβιά. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιείται με επιτυχία. Εξετάζουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και όπου χρειαστεί, θα παρεμβαίνουμε. Δε διαπιστώνεται βαριά επιδημιολογική εικόνα για την περιοχή της Ηπείρου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ωστόσο, δεν απάντησε στην παρέμβαση της κ. Τζούφη ότι τα «κλειστά σύνορα» σημαίνουν 4000 καθημερινές διελεύσεις, ούτε στις αιτιάσεις για την ελλιπή ενημέρωση τόσο για τα αποτελέσματα του συνόλου των δειγματοληψιών, όσο και για τους ελέγχους που διενεργούν οι Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. «Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα και για τον ρόλο τους και για τη στελέχωσή τους και για την αποστολή τους», σημείωσε η κ. Τζούφη, επικαλούμενη κατεπείγουσα επιστολή του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας προς τον ΕΟΔΥ. «Που είναι αυτές οι ΚΟΜΥ; Που επιχειρούν; Ποια είναι τα αποτελέσματά τους;», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης.
Σχετικά με τις ΚΟΜΥ, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι έχουν συσταθεί οκτώ για τον νομό Ιωαννίνων και άμεσα θα συσταθούν άλλες πέντε, που θα καλύπτουν και την περιοχή της Κακαβιάς, παραπέμποντας εμμέσως, τουλάχιστον προς το παρόν, την εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου στις καλένδες.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του εργαστηρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μπορούν να διεξάγονται εκεί τα δείγματα, ο υφυπουργός ανέφερε πως έχει ενισχυθεί και σε όλη την περίοδο της πανδημίας είχε σημαντική συμβολή στους ελέγχους που έγιναν. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι γίνονται και από το υπόλοιπο δίκτυο που υπάρχει και υποστηρίζουν την περιφέρεια.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας