ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ρωσικό “όπλο” στη διάθεση της Πυροσβεστικής

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, έτοιμο να συνδράμει σε τυχόν πυρκαγιές, το ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο που εγκαταστάθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενισχύοντας το έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Σε συνεχή επιφυλακή, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, το πλήρωμα που αποτελείται από πέντε ρώσους πιλότους, αλλά και τον χειριστή ελικοπτέρου Νίκο Κοτσίνα, που έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του ρωσικού πληρώματος με τις επίγειες δυνάμεις, μπορεί να αποκριθεί σε κάθε εντολή που θα λάβει μέσα σε 20 λεπτά.

Το ελικόπτερο τύπου Mi8,της εταιρίας EFA Venturas, υποδέχθηκαν το πρωί στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Παχίδης, μαζί με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολο Βασδέκη, καθώς και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος.

 

Ο -νέου τύπου- κάδος του ελικοπτέρου, το οποίο άλλωστε είναι καινούριο μιας και κατασκευάστηκε το 2018, έχει χωρητικότητα τεσσάρων τόνων και μπορεί να εφοδιαστεί ακόμη και από μια πισίνα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα πολλαπλών και στοχευμένων ρίψεων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Το πόσο αναγκαίες είναι οι εναέριες δυνάμεις στην περιοχή, το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κ. Παχίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το ελικόπτερο ως «ένα ακόμη όπλο» στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ειδικά στις δύσβατες περιοχές της Ηπείρου.

«Η περιοχή αυτή έχει πολλά βουνά και δύσβατες περιοχές, οπότε είναι ένα καλό εργαλείο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των συμβάντων. Ήδη χρειάστηκε προχθές σε πυρκαγιά στην Πρέβεζα, όπου συνέδραμε το ελικόπτερο από το Άκτιο. Έτσι ολοκληρώνεται πλήρως ο σχεδιασμός, θα γίνουν τα δοκιμαστικά και από το πρωί θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπου χρειαστεί», σημείωσε ο κ.Παχίδης.

Το ελικόπτερο και ο κ. Κοτσίνας βρέθηκαν στα Γιάννενα και την περσινή χρονιά, πραγματοποιώντας πτήσεις 50 ωρών, καθώς χρειάστηκε να επέμβουν σε πυρκαγιές όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

Αντίθετα, το ρωσικό πλήρωμα βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ήπειρο, με τον κ. Κοτσίνα να σημειώνει την ικανοποίηση του ίδιου και των συναδέλφων του όταν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές και να σώσουν ζωές και περιουσίες. «Όταν πετάμε, νιώθουμε πάντα καλά, όταν τελειώνει η αποστολή μας καλά, νιώθουμε ακόμη καλύτερα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρές συστάσεις στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων