ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλιμακώνουν την αντίδραση οι εργαζόμενοι

Απεργεί όλος ο δημόσιος τομέας στα Γιάννενα, για τη στήριξη των εργαζομένων στον δήμο Ιωαννιτών, που αποφάσισε νέα 24ωρη κινητοποίηση για αύριο Τρίτη, συνεχίζοντας τον «πόλεμο» με τη δημοτική αρχή.

Η απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων για σήμερα,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, ενώ αμέσως μετά, σε σύσκεψη που ακολούθησε στο εργοτάξιο, ελήφθη η απόφαση για τη νέα απεργία, απόφαση που στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος.

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του νομού Ιωαννίνων αύριο,  προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο εργοτάξιο, κατόπιν απόφασης που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο.

Αιτία των κινητοποιήσεων είναι η αλλαγή του προγραμματισμού στις βάρδιες και τις καλοκαιρινές άδειες, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να εγκαλεί τη δημοτική αρχή αφενός για αδιαφορία, λάθη και παραλείψεις, αλλά και για σκοπιμότητα ως προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

«Η αλλαγή του ωραρίου στην καθαριότητα του δήμου Ιωαννιτών, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας της διοίκησης να φροντίσει να επαρκεί η πίστωση για την αποζημίωση κατά τη νυχτερινή εργασία των συναδέλφων συμβασιούχων,αλλά και η αδιαλλαξία της διοίκησης να βρει λύση στο πρόβλημα, εξυπηρετεί διπλό στόχο:Να εμπεδώσουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι ότι η διοίκηση θα τους φέρνει για δουλειά όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει και με όποιους μισθούς θέλει. Να εμπεδώσουν αυτό που το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν εδώ και χρόνια: οι δουλειές μας, οι ζωές μας, οι οικογένειες μας να είναι όλα υποταγμένα στις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κερδών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων, με την πρόεδρο Τίνα Ζέκα να κάνει λόγο για προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος κατηγορεί για αδιαλλαξία τη δημοτική αρχή και τονίζει ότι οι αλλαγές στις βάρδιες δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα σε πολλούς εργαζόμενους και κυρίως στις μητέρες, αλλά και ότι εγκυμονούν κινδύνους για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

«Πάρα πολύ οξυμένο είναι το πρόβλημα στις συναδέλφους γυναίκες που καλούνται να δουλέψουν βράδυ στην καθαριότητα, και οι οποίες δεν έχουν κάποια δομή να απευθυνθούν για τη φύλαξη των παιδιών το βράδυ, αφού ολόκληρη η ζωή τους ήταν προγραμματισμένη να δουλεύουν οι ίδιες το πρωί. Το πρόβλημα όμως με τις αλλαγές στα ωράρια μέσα στον Ιούλιο, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, θα έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, τα οποία στον δήμο Ιωαννιτών είναι πάρα πολύ αυξημένα σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής. Πόσο να αντέξει μια μάνα να δουλεύει όλο το βράδυ στο απορριμματοφόρο και μετά άυπνη να φροντίζει 2 και 3 παιδιά;Το 2020 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο», σημείωσε η κ. Ζέκα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν τον καθαρισμό των χώρων του εργοταξίου και τη βελτίωσή των συνθηκών εργασίας τους εκεί.«Η ίδια αδιαφορία έχει σαν αποτέλεσμα λάθη, αύριο έρχονται εργαζόμενοι από την Κοινωφελή και δεν έχουμε μέσα ατομικής προστασίας να τους δώσουμε, άρα έρθουν δεν έρθουν δώρο άδωρον. Όπου υπάρχει πρόβλημα σε υπηρεσίες, καταφεύγουμε στον ιδιώτη και όπου, απ’ ότι φαίνεται, δεν υπάρχει πρόβλημα, δημιουργούμε πρόβλημα για να το δώσουμε σε ιδιώτη», σημείωσε μεταξύ άλλων, η κ. Ζέκα.

Σχετικά άρθρα

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα