ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ασκήσεις ισορροπίας» στο… σανίδι

Αποστάσεις από τις επιλογές της διοίκησης του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων σε σχέση με την ανάθεση παραγωγών, κράτησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη στη συνάντηση με ανθρώπους του θεάτρου.

Γεγονός που δεν μπορεί να περάσει σίγουρα απαρατήρητο, με δεδομένο πως οι αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα έχουν να κάνουν και με την επιλογή ως σκηνοθέτη σε μία από τις επικείμενες παραγωγές του Νίκου Σφαιρόπουλου, ο οποίος είναι μέλος της παράταξης και ορίστηκε –μαζί με τη Μαρία Μαρινίδου– Βενέτη- ως εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου, στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Ν. Σφαιρόπουλος, έγινε εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση και κατατέθηκαν προβληματισμοί, απόψεις και θέσεις για τις πρόσφατες επιλογές της διοίκησης των οργάνων του δήμου. Οι θέσεις της παράταξης «Ιωάννινα_2023», όπως τις παρουσίασε η Τατιάνα Καλογιάννη, είναι ότι αναμφισβήτητα πρέπει να επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του δήμου η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, με τον ρόλο των θεσμικών οργάνων να είναι ο καθορισμός, θεματικά, τομεακά, χρονικά, οικονομικά, αλλά κυρίως στοχευμένα, των όρων της επιδότησης.
Στη συνέχεια, η κ. Καλογιάννη εστίασε στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής κινητοποίησης που είχε παρουσιάσει προεκλογικά και βασιζόταν στον προσδιορισμό της ετήσιας προϋπολογιζόμενης δαπάνης, στην προκήρυξη, στον σωστό χρόνο και υπό ανταγωνιστικούς όρους, εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης καλλιτεχνικών δράσεων, δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, στην εξέταση των προτάσεων με αδιάβλητα κριτήρια και από πρόσωπα κοινά αποδεκτά, καθώς και στον –ex post- απολογισμό κάθε δράσης, σε σύγκριση με τους όρους που προδιαγράφηκαν.
«Σήμερα, η πολιτική που ακολουθείται είναι εντελώς διαφορετική των προαναφερομένων», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της παράταξης, στο οποίο επίσης αναφέρεται ότι ο δήμος έχει ανάγκη της παραγωγής καλλιτεχνικού έργου, από πολλούς και ικανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν ανάγκη της ανάδειξης του ρόλου τους και τη στήριξή τους, ώστε να εξυπηρετείται η προαγωγή της καλλιέργειας του πολίτη.
Η Τατιάνα Καλογιάννη ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες για τη συζήτηση και τους πρόσφερε ένα αντίγραφο μιας, κατά τη γνώμη της, ιστορικής θεατρικής παραγωγής: Τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, όπως προβλήθηκε σε πρώτη προβολή τον Νοέμβριο του 1980 (40 χρόνια πριν), στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Θέατρο της Δευτέρας», στην οποία συμμετείχαν οι Χάρης Αναστασίου, Μιχάλης Μπίζιος, Γιώργος Νάκος και Γιώργος Τζέρμπος.

Σχετικά άρθρα

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Με 14 παραστάσεις ο «Ερασιτεχνικός Μάιος»

Την ενδυνάμωση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου θέτει ως στόχο η Τ. Καλογιάννη

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας