ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έφυγαν, μέχρι να ξαναέρθουν;

Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την παραμονή ή μη των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά. Αυτή την ώρα, το κλιμάκιο από τον μεθοριακό σταθμό έχει αποχωρήσει, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά του ΕΟΔΥ είναι ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Πριν καλά-καλά βγουν τα αποτελέσματα των 1011 περίπου δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι πληροφορίες που έφτασαν στους εκπροσώπους αστυνομικών και όχι μόνο, είναι ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποχωρεί από την Κακαβιά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει την ενίσχυση των ελέγχων στις εισόδους της χώρας.Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για την Κακαβιά κατά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων, ήταν ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία, ήδη έγιναν 1011 στην Κακαβιά και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή».

Χωρίς οι τοπικοί φορείς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να έχουν καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα από τον έλεγχο των δειγμάτων ή πότε αυτός θα ολοκληρωθεί, οι πληροφορίες που έρχονται για την Κακαβιά είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Σε επικοινωνία μας με το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, η ενημέρωση που έχει και που μας μεταφέρθηκε, είναι ότι τα κλιμάκια θα παραμείνουν και θα κάνουν συνεχείς ελέγχους.

Όμως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Αγνή Νάκου, με την οποία επικοινωνήσαμε, δύο κινητές μονάδες του ΚΟΜΥ, από αυτές που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στα Γιάννενα, καθώς και τρία κλιμάκια που ήρθαν από την Αθήνα, πραγματοποίησαν τους ελέγχους, όπως είχε προγραμματιστεί, για ένα τριήμερο, και όντως αποχώρησαν, αναμένοντας νέες οδηγίες τις επόμενες ημέρες. Η εξήγηση αυτή φαίνεται να είναι η πιο λογική απάντηση στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί από το πρωί.

Προφανώς  οι οδηγίες αυτές θα εξαρτηθούν από την εξέταση των δειγμάτων και τα πρώτα αποτελέσματα. Ανάλογα με αυτά τα αποτελέσματα, θα υπάρξει ενημέρωση εντός της εβδομάδας για το αν θα επανέλθουν τα κλιμάκια ή όχι.

Πάντως, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αναδείξουν την πραγματική εικόνα που υπάρχει, αν και γίνεται αντιληπτό πως στο απευκταίο σενάριο η διασπορά να είναι μεγάλη, θα έχει χαθεί αρκετός  χρόνος.

Και αυτό γιατί πλέον «εισαγόμενα» κρούσματα καταγράφονται σε καθημερινή βάση, είτε προέρχονται από χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορα για τουριστικούς σκοπούς, είτε από χώρες όπως η Αλβανία, από την οποία διέρχονται Έλληνες και Αλβανοί πολίτες για λόγους επαγγελματικούς κυρίως.

Η έλλειψη ενημέρωσης για το τι μέλλει γενέσθαι έχει θορυβήσει ήδη αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, που δεν πρόλαβαν να ευχαριστήσουν για την ανταπόκριση στο αίτημά τους να υπάρξουν έλεγχοι στην Κακαβιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δύο εβδομάδες περίπου.

Μάλιστα η παρουσία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σύνορα αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας και των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως μετέφεραν στους εκπροσώπους τους. «Αν σταματήσει αυτό, δε θα το αφήσουμε έτσι», σημείωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΕΑΥΝΙ Αλέξανδρος Βαγγελής, συνδυάζοντας μάλιστα την έλευση του κλιμακίου με την παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή.«Οι συναντήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν σε ανώτατο επίπεδο. Θεωρούμε ότι η έλευση του πρωθυπουργού έπαιξε ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Σε επόμενη επίσκεψη οι ανακοινώσεις για το κτήριο του ΕΟΔΥ

Σχεδόν 100 κρούσματα ημερησίως στα Γιάννενα

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες