ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σανίδα σωτηρίας ο εσωτερικός τουρισμός

Άνοιξαν σήμερα το σύνορα της χώρας για επισκέπτες από αρκετές χώρες, ωστόσο οι πληρότητες, πανελλαδικά αλλά και τοπικά, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προβληματίζει τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο τουριστικός κλάδος ούτως ή άλλως δεν περιμένει πολλά από την φετινή τουριστική περίοδο, όση τουλάχιστον έχει απομείνει, αλλά ευελπιστεί ότι τουλάχιστον θα καταφέρει να συντηρήσει τις επιχειρήσεις το διάστημα που θα λειτουργήσουν.
Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα σήμερα στη χώρα δεν ξεπερνά το 20%, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ξενοδοχεία που άνοιξαν μέχρι στιγμής είναι τα μισά, δηλαδή 5.000 πανελλαδικά, που αναμένεται να φτάσουν τις 7000 μέχρι τις 15 Ιουλίου.
«Σε φυσιολογικές συνθήκες, αν ένα κατάλυμα δε λειτουργεί σε πληρότητες άνω του 40%, είναι ζημιογόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι με την εικόνα που υπάρχει σήμερα με πληρότητες 8%, 9%, 4% ή 12%, προφανώς και η τουριστική αγορά βυθίζεται, πράγμα που θα έχει αντίκτυπο και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Λευτέρης Ζαρκάδας.
Η μόνο λύση για τη φετινή περίοδο φαίνεται να είναι ο εσωτερικός τουρισμός, από τον οποίο αναμένουν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις από τις 20 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, οπότε είναι και η περίοδος αιχμής, αλλά χαρακτηρίζουν ελάχιστα τα κονδύλια που διατίθενται για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», οι αιτήσεις για το οποίο ξεκίνησαν την Δευτέρα.
«Και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να κάνουμε προσφορές για να προσελκύσουμε την εγχώρια αγορά και το υπουργείο θα πρέπει να δει σε διαφορετική βάση την ενίσχυση του Έλληνα για τουρισμό. Η Ιταλία με 60 εκ. πληθυσμό έδωσε 2,5 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για όλους. Τα 30 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, θα έπρεπε να ήταν 300-400 εκ. ευρώ. Δε θα μας έφερνε συνάλλαγμα προφανώς, αλλά θα βοηθούσε να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Ζαρκάδας.
Από την άλλη πλευρά, η Ήπειρος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να «αδράξει» την ευκαιρία και να αναδειχθεί έναντι άλλων δημοφιλών προορισμών και «εγχώριων ανταγωνιστών», όπως τα νησιά. Σε αυτό συμβάλλουν και οι πολύ καλές υποδομές υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας, αλλά είναι κάτι που θα ωφελήσει περισσότερο την επόμενη τουριστική περίοδο.
«Είναι μια ευκαιρία σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο να βάλουμε τις βάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης περιόδου, γιατί τη φετινή θα πρέπει να την δούμε ως συντήρηση, να μην κλείσουν επιχειρήσεις και αυτή θα πρέπει να είναι και η κατεύθυνση από την πολιτεία, γιατί όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό του ο Ελ. Ζαρκάδας

Ηπειρωτικός Αγών

Κατέθεσε συνδυασμό και η «Συμμαχία για το Ζαγόρι»

Ένα επιπλέον εργαλείο στην προσπάθεια αναβάθμισης