ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ν. Χαρδαλιάς: “Δεν ανοίγουν τα χερσαία σύνορα”

O συντονισμός της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου «Βασιλεύς Πύρρος», ενόψει του ανοίγματός του και για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου, ήταν το αντικείμενο της παρουσίας του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Νίκου Χαρδαλιά στα Γιάννενα, ωστόσο άλλη ήταν η είδηση που έβγαλε.

Με δεδομένο ότι πτήσεις από το εξωτερικό δεν αναμένονται άμεσα στα Γιάννενα και έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των επιβατών δεν είναι μεγάλος, το θέμα που του τέθηκε από τους δημοσιογράφους είχε να κάνει με το επικείμενο άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα καθολικού ανοίγματος των χερσαίων συνόρων, κάτι για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις το Σαββατοκύριακο.
«Ανοιχτός θα μείνει μόνο ο Προμαχώνας. Όποτε ανοίξουν τα σύνορα, αυτό θα γίνει με τη λήψη μέτρων και με όρους στοχευμένης δειγματοληψίας», τόνισε, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι αποφάσεις είναι σε συνάρτηση με την κατάσταση στις χώρες των Βαλκανίων. «Δεν υπάρχουν μόνο εκεί προβλήματα. Αξιολογούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση αυτά λαμβάνουμε τις αποφάσεις», πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός τόνισε, νωρίτερα, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει στην ευθύνη της τα αεροδρόμια και ο ΕΟΔΥ τα χερσαία σύνορα και τα λιμάνια, ωστόσο η συνεργασία είναι εξαιρετική. «Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ετοιμότητα στο αεροδρόμιο

Κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό, το οποίο θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, θα υπάρχει από την Τετάρτη 1 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρχει συνδρομή και από άλλες υπηρεσίες, ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί άσκηση προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Ο κ. Χαρδαλιάς προήδρευσε σε τεχνική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης, οι ηγεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Λώλης, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα και άλλοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου της περιφέρειας, έστω κι αν ήταν σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο.
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων ήταν ένα από τα πέντε που επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο σύνολο των αεροδρομίων, προκειμένου να συντονιστούν όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να υπάρχουν το προσωπικό, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ώστε με ασφάλεια να κάνουμε τους ελέγχους και είναι ξεκάθαρο ότι στα ζητήματα της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση. Θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός, θέλουμε να ανοίξει η οικονομία αλλά αυτή η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς, αλλά θέλουμε και εξίσου ασφαλής να είναι και ο γενικός πληθυσμός για να τους υποδεχτεί», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεν είναι κριτήριο μόνο ο αριθμός

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε και για τη συρροή κρουσμάτων στην Παραμυθιά, τονίζοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται από κοντά και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. «Αν υπήρχε τέτοιος λόγος, θα είχαμε προχωρήσει και σε πιο δραστικά μέτρα», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, είναι παντελώς αβάσιμη και άστοχη η εκτίμηση πως ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή καθορίζει τις αποφάσεις για lockdown. «Μπορεί να έχουμε τέσσερα κρούσματα και να υπάρχουν και 40 κρούσματα σε μια γειτονιά, σε τρεις πολυκατοικίες και να είναι παντελώς διαχειρίσιμα τα πράγματα, άρα δεν υπάρχει μια οριζόντια οδηγία που αφορά την τακτική μας», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι η καλύτερη ασπίδα προστασί

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων