ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα έκανε… μούσκεμα και η νέα διοίκηση με τη λυματολάσπη

Ένα ακόμη επεισόδιο στο πολυθρύλητο, τον τελευταίο ειδικά χρόνο, θέμα της λυματολάσπης γράφτηκε σήμερα, με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει στην προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την απομάκρυνση της παραγόμενης λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας με τον οποίο ήρθε το θέμα σε συζήτηση, σε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι, αλλά κυρίως το ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας δεν είχε μέχρι τώρα κάνει κάποια σχετική αναφορά ότι προκύπτει ανάγκη άμεσης εναλλακτικής λύσης, προκάλεσε την αντίδραση των μελών του Δ.Σ. που προέρχονται από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου.
Σε επιστολή τους προς τον κ. Μπαρτζώκα, καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για ερασιτεχνικούς χειρισμούς σε σοβαρά θέματα, ενώ κάνουν λόγο και για συνέχεια μιας τακτικής πλήρους απαξίωσης των μελών του Δ.Σ., η οποία ξεκίνησε με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, συνεχίστηκε με την άρνησή του να του παρέχει σημαντικά έγγραφα για τα οποία εξακολουθούν να έχουν πλήρη άγνοια (προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για τα δίκτυα της οδού Νιάρχου), και ολοκληρώνεται με την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για θέματα τα οποία δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έννοια του κατεπείγοντος, «αφού ήσασταν απόλυτος γνώστης των χρονοβόρων διαδικασιών για τον νέο διαγωνισμό της λυματολάσπης εδώ και πολύ καιρό, κάτι για το οποίο σας προειδοποιήσαμε κι εμείς με την από 29/05/2020 επιστολή μας».
Οι κ.κ. Γιωτίτσας και Χρυσοστόμου αναφέρουν ότι οι χειρισμοί στο συγκεκριμένο θέμα, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης, είναι επικίνδυνοι και εξαιρετικά επιζήμιοι. «Το ιστορικό των αποφάσεων σας είναι γνωστό. Σήμερα, έχετε καταστεί όμηρος των τραγικών επιλογών σας, χωρίς σύμβαση εδώ και ένα μήνα για τη μεταφορά της παραγόμενης λυματολάσπης, και χωρίς σύμβαση για τη μεταφορά της αποθηκευμένης λυματολάσπης, ένα έργο απολύτως απαραίτητο και για την έναρξη κατασκευής της επέκτασης του Βιολογικού.
Σήμερα ανακαλύψατε ξαφνικά ότι οι διαδικασίες για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς είναι χρονοβόρες; Σήμερα ανακαλύψατε ότι η επέκταση της προηγούμενης σύμβασης αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς της παραγόμενης λυματολάσπης για δύο μόνο μήνες; Σήμερα ανακαλύψατε ότι ο νέος διαγωνισμός που φέρνετε προς έγκριση θα καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς της παραγόμενης λυματολάσπης το πολύ για τρεις μήνες, ενώ στο χρονοδιάγραμμα για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό εκτιμάτε την υπογραφή σύμβασης στην καλύτερη περίπτωση σε έξι μήνες; Πώς θα καλύψετε αργότερα το αναπόφευκτο κενό που θα προκύψει;», είναι τα ερωτήματα που τίθενται.

Καλύτερη άμυνα… η επίθεση

Στην ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ για την προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την απομάκρυνση της παραγόμενης λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, δε δίνονται ουσιαστικά επαρκείς απαντήσεις ως προς τα ερωτήματα που τίθενται, αλλά κινέιται στη λογική πως η καλύτερη άμυνα… η επίθεση.
Έτσι, αφού αναφέρεται αρχικά ότι η διακήρυξη αφορά 1400 τόνους με τιμή 42 ευρώ τον τόνο και ότι ο συνοπτικός αυτός διαγωνισμός κρίθηκε αναγκαίος δεδομένου ότι ο μεγάλος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης και της παραγόμενης λυματολάσπης για 18 μήνες έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι χρονοβόρος, ο κ. Μπαρτζώκας εστιάζει στο χαμηλό κόστος, που βέβαια δεν το έχει ακόμη εξασφαλίσει.
«Τα 42 ευρώ τον τόνο, ως τιμή εκκίνησης, είναι πολύ χαμηλότερη τιμή από τα 50 ή ακόμη και τα 70 διαγωνισμών του παρελθόντος. Με μικρότερη τιμή απ’ αυτή με την οποία η προηγούμενη διοίκηση θα απομάκρυνε μόνο την αποθηκευμένη λυματολάσπη, η σημερινή διοίκηση θα απομακρύνει τόσο την αποθηκευμένη όσο και την παραγόμενη», αναφέρει, κατηγορώντας τους δύο συμβούλους της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» ότι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού επέμεναν ότι οι συνεδριάσεις δεν πρέπει να γίνονται δια περιφοράς, σήμερα, που η συνεδρίαση έγινε δια ζώσης, προτίμησαν να απουσιάσουν λόγω «επαγγελματικών υποχρεώσεων» και να εκδώσουν «μια ανακοίνωση εντυπώσεων».

Ερωτήματα για την ενεργειακή αναβάθμιση

Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, οι κ.κ. Γιωτίτσας και Χρυσοστόμου αναφέρονται και στο θέμα της πρόσκλησης που υποβλήθηκε από τον Δεκέμβριο για ένταξή στο ΕΣΠΑ του έργου που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Κρύας.
Χαρακτηρίζουν την εισήγηση ελλιπή, καθώς, όπως σημειώνουν, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τη μη προσκόμιση του εγγράφου της Διαχειριστικής Αρχής με το οποίο ζητά συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς και με τους λόγους για τους οποίους ο φάκελος που απεστάλη για έγκριση χρηματοδότησης ήταν ελλιπής, όταν μάλιστα ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη η σύνταξη του που πληρώθηκε αδρά.
Τέλος, ερωτούν αν υπάρχει κίνδυνος μη έγκρισης της πρότασης και πόσο είναι το κόστος που θα επωμιστεί η ΔΕΥΑΙ για τις συνδέσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά