ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ναι σε μικρές μονάδες βιοαερίου, επιφυλάξεις για δεύτερο βιολογικό

Συμφωνίες, αλλά και διαφωνίες υπήρξαν κατά την ενημερωτική συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους αντιδημάρχους Φώτη Ράρρα και Κατερίνα Μπαλάφα.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Στέφος και Χρήστος Μαντάς, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ζίτσας Σπύρος Πάικας και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης Ζίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν κυρίως την ανάγκη λήψης μέτρων στην περιοχή, η οποία είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη λόγω της αυξημένης βιομηχανικής δραστηριότητας που φιλοξενεί, αλλά και των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, αλλά και η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων της περιοχής που απειλούν την οικολογική ισορροπία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ίδρυση και λειτουργία μικρών μονάδων βιοαερίου στα όρια του δήμου υιοθετείται από τη δημοτική αρχή Ζίτσας, με προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων αναφορικά με την ισχύ τους και την εξυπηρέτηση μόνο των αναγκών των πτηνοτροφικών μονάδων του δήμου Ζίτσας. Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο αίτημα του δημάρχου Ζίτσας για ίδρυση και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον δήμο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, έργο 36,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του λεκανοπεδίου.
Επισημάνθηκε και από τις δυο πλευρές το γεγονός ότι πολλά έργα υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ή εξελίσσονται με τη σημαντική χρηματοδότηση των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος», που ενίσχυσαν ουσιαστικά -μετά από πολλά χρόνια- την τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητούμενο είναι η δυνατότητα της απευθείας διεκδίκησης σημαντικών πόρων ΕΣΠΑ από τους δήμους, χωρίς διαμεσολάβηση.
Σημαντική χαρακτηρίστηκε για την περιοχή η ίδρυση και λειτουργία δημόσιου ΙΕΚ στον δήμο Ζίτσας, που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται η πλήρης ανάπτυξη όλων των εγκεκριμένων ειδικοτήτων του και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναφορά στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα. Επισημάνθηκε, επιπλέον, η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσουν αξιόπιστα το αυξημένο μαθητικό δυναμικό της περιοχής.
Αναφέρθηκε, ακόμη, η πολύ κρίσιμη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για πιθανές ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την υποστήριξη του δήμου προς το Κ.Υ. Βουτσαρά σε αναλώσιμα, με στόχο την καλύτερη λειτουργικότητα του.
Από την πλευρά του δήμου Ζίτσας ζητήθηκε η διερεύνηση της απόδοσης αντισταθμιστικών ρυθμίσεων για τη φιλοξενία της προσφυγικής δομής «Αγία Ελένη», τα οποία έχουν υλοποιηθεί σε άλλους αντίστοιχους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ σημαντικό αίτημα διαχρονικά για τον δήμο Ζίτσας αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου Ιόνια – Κακαβιά.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα ζητήματα δημοκρατίας που ανακύπτουν από τις νομοθετήσεις – παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών στη λειτουργία των δημοτικών οργάνων, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να ζητά την περιφρούρηση και τον σεβασμό από τους αιρετούς στη βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή εκφράστηκε με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κοινό αίτημα είναι η άμεση προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα καλύψει τις εποχικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό και ταυτόχρονα θα προσφέρει εργασία σε πολλούς πολίτες, σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται δραματικά. Συζητήθηκαν, τέλος, και τα θέματα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας αλλά και των δασικών χαρτών.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκδήλωσε την πρόθεση να συμβάλει στην προώθηση λύσεων μέσα από τοπικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση