ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλλαγή πλάνων για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων

«Παγώνουν» προς το παρόν οι διακηρύξεις για τη δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων «Χατζηκώστα», Άρτας και Πρέβεζας και των Αστυνομικών Μεγάρων Ιωαννίνων και Άρτας, με στόχο να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησής τους, με την περιφέρεια Ηπείρου να «απομακρύνεται» από την σύμπραξη με ιδιώτες, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με τη μέθοδο ΣΕΑ.

Σε αντίθεση με το έργο της αναβάθμιση του δημόσιου οδοφωτισμού, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης του περιφερειακού μεγάρου, η περιφερειακή αρχή εξετάζει πιθανά προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα, που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Δεν μπορούν όλα να γίνουν ΣΕΑ, για παράδειγμα σε δημόσια κτίρια που δεν ανήκουν στον έλεγχο της περιφέρειας. Έτσι έδωσα εντολή, να μην πάνε με αυτή τη μέθοδο. Υπάρχουν για παράδειγμα τα κτίρια της Αστυνομίας, που δεν ξέρω τι χρήματα έχουν ή θα έχουν στη διάθεσή τους για τα καύσιμα. Και με αυτή τη μέθοδο ο εγγυητής είναι και πληρωτής. Θεωρώ ότι ήταν άστοχο αυτό, πρέπει να γίνει με άλλη μέθοδο και όχι με αυτή του προγράμματος ELENA», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στην εκπομπή DeFacto του Ήπειρος TV1 το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπονταν, η ανάδοχος εταιρία επρόκειτο να υλοποιήσει το έργο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, σε ένα έτος, ενώ η περίοδος των υπηρεσιών θα παρέχονταν για 19 χρόνια.

Η  περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του μηχανισμού ELENA, χρηματοδότησε και υλοποίησε, μεταξύ άλλων, δράσεις ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων.Η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο από τους διοικητές των νοσοκομείων και την τοπική αστυνομική ηγεσία.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.951.480 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ 14.477.000 ευρώ – ΦΠΑ 3.474.480 ευρώ), από τα οποία η χρηματοδοτική συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου θα είναι 5.000.000 ευρώ.

Τα αναμενόμενα οφέλη των παρεμβάσεων στα κτίρια είναι ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός) μειώνοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση – ψύξη και θωρακίζοντας παράλληλα το κτιριακό κέλυφος.

Ακόμη θα υπάρξει ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών που οδηγεί στην αποφυγή της ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών σε περιοχές ανεπαρκούς θερμομόνωσης λόγω υγροποίησης του εσωτερικού αέρα, βελτίωση της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων και μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου, χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μέσω αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των κτιρίων και τέλος, βελτίωση θερμικής και οπτικής άνεσης κτιρίων.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση