ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με τα… δώρα

Με εξοπλισμό αιχμής, αλλά και μέσα ατομικής ασφάλειας θα εξοπλιστούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προμήθειας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) για την κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Η παράδοση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Νίκου Γερασιμίδη, αμφότεροι με καταγωγή από τον νομό Ιωαννίνων.
Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται και πέντε κάμερες θερμικής απεικόνισης, που θα διατεθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η δυνατότητα επιτήρησης των συνόρων και πάταξης του διασυνοριακού εγκλήματος. Την προμήθεια καμερών είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν επισκέφθηκε τα Γιάννενα στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ την άφιξή τους προανήγγειλε πριν λίγες εβδομάδες και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που είχε βρεθεί στην περιοχή στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η προμήθεια των καμερών θερμικής απεικόνισης αποτελούσε πάγιο αίτημα των αστυνομικών της περιοχής εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καθώς είναι ένα αναγκαίο μέσο, που όμως στερούνταν, λόγω του ότι ένα μέρος των διαθέσιμων καμερών είχε μεταφερθεί από τον Αύγουστο του 2012 με την επιχείρηση «Ασπίδα» στον Έβρο, ενώ οι υπόλοιπες είχαν υποστεί βλάβη.
Εκτός από τις πέντε κάμερες, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων θα ενισχυθεί με ένα εννιαθέσιο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο θα διατεθεί στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, 24 ασυρμάτους υψηλής τεχνολογίας, 20 αλεξίσφαιρα γιλέκα, έξι κιάλια ημέρας και γυαλιά νυκτός.
Τριάντα αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, κιάλια ημέρας, φακοί, αντιβαλλιστικά κράνη, επιγονατίδες και ασύρματοι θα διατεθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ενώ για την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας προβλέπεται η διάθεση αλεξίσφαιρων γιλέκων και κιαλιών ημέρας.

Τι είναι το ΚΕ.ΜΕ.Α.

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας, που σκοπός του είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα.
Συστάθηκε στο πλαίσιο της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησαν οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με σκοπό να αποτελέσει δεξαμενή σκέψης για τους φορείς ασφάλειας. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Μία από τις πολλές δράσεις του, που ξεκινούν από την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και φτάνουν έως την εκπαίδευση αστυνομικών, είναι και ο εξοπλισμός αστυνομικών υπηρεσιών, μέσω πόρων που αντλεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες.
Πρόσφατα προχώρησε στην ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με πλωτά μέσα και άλλον εξοπλισμό για την προστασία των συνόρων, ενώ θα υπάρξει και μια ενίσχυση μεγάλης κλίμακας προς το Λιμενικό Σώμα, καθώς εκτιμάται πως θα σηκώσει μεγάλο βάρος για την ανάσχεση μεταναστευτικών κυμάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα

Ζητά πρόνοια για την κάλυψη των κενών

Σε επιχειρησιακή λειτουργία το Κοινό Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά

«Τρέχει» το θέμα του νέου καταστήματος κράτησης