Φωτογραφεία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οργισμένη απάντηση στις καταγγελίες της ΠΕΝΔΙ

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων τις καταγγελίες της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη, σχετικά με την πρακτική ορισμένων φαρμακοποιών να ζητούν και να χρεώνουν διάφορα ποσά για τη χορήγηση αναλώσιμου υλικού (ταινίες μέτρησης γλυκόζης στο αίμα, σκαριφιστήρες κ.ά.) σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η ΠΕΝΔΙ, στην επιστολή που είχε κοινοποιήσει και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενα παράπονα για περιπτώσεις φαρμακείων στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία ζητούν επιπλέον ποσά, αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρείας, με το σκεπτικό ότι με την αποζημίωση που καταβάλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν έχουν κέρδος. Εκτός από την επιστολή, ακολούθησε και δελτίο τύπου από την ΠΕΝΔΙ, με το οποίο ενημερώνει τα μέλη της ότι δεν πρέπει να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσόν για την προμήθεια των αναλωσίμων τους, ήτοι ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρων, συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει.
Στην απάντησή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων κάνει λόγο αρχικά για εσφαλμένους και προσβλητικούς ισχυρισμούς, που πλήττουν την τιμή των μελών του και την άμεμπτη φήμη τους, εκφράζοντας έκπληξη και απογοήτευση για την άδικη –όπως χαρακτηρίζεται- επίθεση εναντίον των φαρμακοποιών, που σε καθημερινή βάση δίνουν αγώνα ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες πάσχοντες από Διαβήτη Τύπου 1.
«Σας δηλώνουμε απερίφραστα ότι ουδείς εξ ημών των μελών του Φ.Σ.Ι. έχει ποτέ αποκομίσει περιουσιακό όφελος, ήτοι κέρδος, πέραν του ποσού αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, από την εκτέλεση συνταγής αναλωσίμων υλικών Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1», αναφέρεται στην απάντηση, με την οποία χαρακτηρίζεται συκοφαντικός και παραπλανητικός ο ισχυρισμός για τη χρέωση διαφόρων ποσών.
Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά ισοδύναμα αναλωσίμων υλικών Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1, για τα οποία υπάρχει διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της αντίστοιχης τιμής αποζημίωσης που προβλέπει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ήτοι κοστίζουνε πιο ακριβά. «Το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα από τα κακώς κείμενα που ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ,παρά τις εκκλήσεις όλων μας, αποφεύγει να επιλύσει. Έτσι λοιπόν, ακόμη και αν καθ’ υπόθεση εργασίας γίνει δεκτό ότι κάποιο από τα μέλη σας κλήθηκε να καταβάλλει χρήματα προκειμένου να λάβει σκευάσματα που χρειάζεται, αυτό συνέβη προκειμένου να μην πληγεί ο φαρμακοποιός και η επιχείρησή του, ήτοι να μη χρειαστεί να πληρώσει “από την τσέπη του”, κατά το κοινώς λεγόμενο, την ως άνω αξία ορισμένων σκευασμάτων που δεν φτάνει να καλύψει η αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθότι είναι κατηγορηματικά ανυπόχρεος να το κάνει. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το ενδεδειγμένο θα ήτανε να είχατε απευθύνει την επίμαχη επιστολή σας, αναλόγως διατυπωμένη, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και όχι σε εμάς», τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων και ζητά την ανάκληση της επιστολής ως έμπρακτη συγνώμη προς τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Με το άγχος των αναλώσιμων οι διαβητικοί

Ενίσχυση της Π.Ε.Ν.ΔΙ. μέσω της «εικονικής» εκδοχής του Γύρου Λίμνης

Δεν έχει θέμα με την υποχρεωτικότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Αποστόλης Τζελέτας