ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έδωσε ελπίδες, αλλά μάλλον χωρίς αντίκρισμα

Κάθε άλλο παρά έχει παγώσει η προετοιμασία για τη λειτουργία της δομής ανήλικων προσφυγόπουλων στους Ασπράγγελους Ζαγορίου, όσο και αν υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Η.Α., στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η φιλοξενία των παιδιών, αν δεν υπάρξει φυσικά κάποια ανατροπή, από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή του δήμου και της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου. Σε ό,τι αφορά την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι φορείς, ώστε να σταματήσει η όλη διαδικασία μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται η απόφαση της εισηγήτριας.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την αναφορά του γενικού γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνου Λούλη, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην περιφέρεια Ηπείρου,ότι το ξενοδοχείο δε διαθέτει άδεια, όταν του τέθηκε το θέμα από εκπροσώπους του τουρισμού. Όντως, το ξενοδοχείο δεν έχει άδεια, αλλά αυτό ελάχιστη ή καμία σημασία δεν έχει για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Η άδεια αφορά τον ΕΟΤ και τη λειτουργία του κτιρίου ως ξενοδοχειακή μονάδα και προφανώς δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη μίσθωση του κτιρίου για την λειτουργία δομής ασυνόδευτων προσφύγων.

Το μόνο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο, θα ήταν να μην επαρκεί ο χώρος, με βάσει τα τετραγωνικά μέτρα, για τη φιλοξενία 40 ατόμων, όσων και οι ωφελούμενοι, κάτι που επίσης ανέφερε ο κ. Λούλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.Ωστόσο, η έγκριση του προγράμματος και η χρηματοδότησή του με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, αφού αποτελεί όρο της πρόσκλησης που θεωρητικά τουλάχιστον θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης που διαφωνούν με τη λειτουργία της δομής, αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης στις 16 Ιουνίου και θα κινηθούν αναλόγως.

 

Σχετικά άρθρα

14.000 ευρώ για μνημείο στους Ασπράγγελους

Επιχείρηση σωτηρίας για αγριόγιδο στους Ασπράγγελους

Οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου στις φλόγες στις 15 Ιουλίου 1943 από τη γερμανική Μεραρχία Edelweeis.