ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα και τα δικαστήρια

Μέσα σε έκτακτες συνθήκες και με τη λήψη μέτρων για την προστασία των δικαστικών λειτουργών και πολιτών, ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους και τα δικαστήρια της χώρας.

Τα ακροατήρια, σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια της πόλης, είναι προγραμματισμένα από την Τετάρτη, ωστόσο θα γίνονται όλα στις αίθουσες ακροατηρίων και όχι στα γραφεία του δικαστικού μεγάρου.

Τα ποινικά δικαστήρια θα ξεκινήσουν κανονικά από τις 22 Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε, θα συνεχίζουν ναεκδικάζονται μόνο τα αυτόφωρα και τα κακουργήματα που παραγράφονται έως 31 Ιανουαρίου 2021 και άλλες δικονομικές διαδικασίες. Όποιο δικαστήριο έχει προσδιοριστεί από τις 22 Ιουνίου και μετά, θα γίνει κανονικά, εφόσον δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, η περίοδος που τώρα ξεκινά και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για τα δικαστήρια θεωρείται ειδική, καθώς για τη διευκόλυνση του έργου των εμπλεκομένων παραγόντων και των πολιτών, θα γίνει προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν όσες υποθέσεις ματαιώθηκαν από 13 Μαρτίου έως 31 Μαΐου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει λάβει από δικαστικό επιμελητή δικόγραφο και κυρίως αν είναι εναγόμενος,θα πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρο και να μην περιμένει νέα κλήση, καθώς ο επαναπροσδιορισμός από τον πρόεδρο του δικαστηρίου θα θεωρηθεί ως κλήτευση.

«Αυτό είναι σημαντικό για να μη χάσουν οι εναγόμενοι δικαιώματα», σημείωσε η κ. Νάκα σημειώνοντας πως κατά προτεραιότητα θα επαναπροσδιοριστούν υποθέσειςπου αφορούν εργατικές διαφορές, επιμέλειες τέκνων-διατροφές κ.ά.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει δοθεί παράταση προθεσμιών, ενώ για κάθε πιστοποιητικό ή άλλο έγγραφο που εκδίδεται από τις υπηρεσίες, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μην προσέρχονται, όσο είναι δυνατόν, στο κτίριο.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο