ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάνουν restart, αλλά δεν περιμένουν και πολλά

Με… σφιγμένο στομάχι ετοιμάζονται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου οι ιδιοκτήτες τους, με τις κρατήσεις να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια ιδιαίτερα συγκρατημένες.

Ωστόσο, δεν έχουν και άλλη επιλογή, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και θέλουν να εκμεταλλευτούν την κάθε ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανατάξουν τις επιχειρήσεις τους, με την ευχή και την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.
Βέβαια, από τη Δευτέρα δεν ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία. Τα «πεντάστερα» θα μείνουν κλειστά για μια-δύο εβδομάδες ακόμη, ενώ ένα ακόμη από τα ξενοδοχεία με πολλές κλίνες στα Γιάννενα έχει «κλειδωμένες» τις κρατήσεις μέχρι και το τέλος του μήνα.
Το ερώτημα στα χείλη όλων των ξενοδόχων είναι ποιος θα έρθει στα Γιάννενα, πλην όσων επισκέπτονται την πόλη για εμπορικές συναλλαγές ή για ιατρικούς λόγους. Εκδρομές δεν οργανώνονται, όλα τα συνέδρια αναβλήθηκαν, αθλητικές εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται, τα αεροδρόμια είναι ακόμη κλειστά για διεθνείς πτήσεις, επομένως το ερώτημα είναι πώς θα φέρουμε κόσμο.
Η στόχευση του δήμου Ιωαννιτών, όπως παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Γιώργο Λώλη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών, είναι ο εσωτερικός τουρισμός και η προσέλκυση επισκεπτών από τα Βαλκάνια και κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να φτάσει κάποιος οδικώς στην Ελλάδα και στα Γιάννενα αυτή την εποχή σε σχέση με το να επιλέξει να ταξιδέψει αεροπορικώς.
Ο δήμος Ιωαννιτών έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ για βοήθεια στην προβολή, ενώ θα «τρέξει» και μια καμπάνια στα social media και σε ηλεκτρονικά περιοδικά, προβάλλοντας και το πλεονέκτημα των ελάχιστων κρουσμάτων και της υψηλής υγειονομικής κάλυψης. Προσπάθειες γίνονται, βέβαια, και για να υπάρξει κάποια απευθείας πτήση από την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά οι προσδοκίες να συμβεί κάτι τέτοιο τη δεδομένη χρονική περίοδο μάλλον είναι απειροελάχιστες.
Τουλάχιστον, Ισραήλ και Κύπρος, που διατηρούν τουριστικούς δεσμούς με την Ήπειρο, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των χωρών με τις οποίες θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μικρό καλάθι

Συμβιβασμένοι με τη μοίρα τους δείχνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς η καλοκαιρινή περίοδος δεν ήταν το «δυνατό χαρτί» των Ιωαννίνων.
«Για μας ο πήχης ήταν χαμηλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το ζήτημα είναι να μη χαθεί το φθινόπωρο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, λέγοντας πως ούτε στον εσωτερικό τουρισμό μπορούν να προσβλέπουν, καθώς και τα εισοδήματα έχουν πληγεί και δεν υπάρχει θετική ψυχολογία.
Με αυτά τα δεδομένα, οι επαγγελματίες του τουρισμού κοιτάνε να περιορίσουν τη ζημιά και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουρέλης ζήτησε από τον δήμο να μειώσει τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις και να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους της τηλεκπαίδευσης του προσωπικού στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ- Μπαρ και Εστίασης Χρήστος Τάτσης, που επίσης ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων κατά 50% έως το τέλος του χρόνου.

Και κάποιες προτάσεις

Οι όποιες προτάσεις κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αποσπασματικές και περισσότερο αποτέλεσαν ιδέες προς αξιοποίηση. Απουσία, μάλιστα, του ειδικού συμβούλου τουριστικής προβολής Σπύρου Πέγκα, ο οποίος φαίνεται πως χειρίζεται τα ζητήματα, ο ρόλος του κ. Λώλη περιορίστηκε στην καταγραφή των όσων ειπώθηκαν, αλλά και στο να δίνει απαντήσεις στην κριτική που ασκήθηκε και αφορούσε από τη συγκρότησης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του τουρισμού μέχρι τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλίμνια περιοχή.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, ξεχωρίζουν αυτές για συνεργασία και με τους άλλους δήμους της Ηπείρου, για δωρεάν είσοδο στα μουσεία και το Σπήλαιο Περάματος, για κατάθεση αιτήματος μείωσης των διοδίων για τα τουριστικά λεωφορεία και ένα σύνθημα που θα διαφημίζει τα Γιάννενα και θα γίνει προτροπή να υπάρχει στον λογαριασμό κάθε Γιαννιώτη.
Διχογνωμία υπήρξε ως προς την προβολή, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων να καταθέτει την άποψη ότι το timing δεν είναι καλό και θα ήταν προτιμότερο να δεσμευθούν τα κονδύλια για να διατεθούν το επόμενο διάστημα. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη κατέθεσε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου Θοδωρής Αλεξίου, λέγοντας ότι έχουμε αργήσει και πρέπει να διατηρούμε συνεχώς στη μνήμη την εικόνα «Ιωάννινα».

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC