ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν αρκούν τα… χειροκροτήματα

Την προσφορά αλλά και τα προβλήματα των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία ανέδειξε η πανδημία του Covid 19, με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή να στέλνει μήνυμα στην πολιτεία ότι τα… χειροκροτήματα δεν αρκούν για την στήριξή τους.

Μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, επίδομα επικίνδυνης εργασίας και ενιαίος νοσηλευτικός κλάδος βρίσκονται στην αιχμή του διεκδικητικού πλαισίου των εργαζομένων, ενόψει της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας σημείωσε ότι η κοινωνική αναγνώριση προς τους νοσηλευτές και όλων το προσωπικό ήταν το σημαντικότερο που προέκυψε από αυτή τη δύσκολη περίοδο, και κάλεσε την πολιτεία εμπράκτως να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία, που μαστίζονται από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομές και κλίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας για κάθε 1000 κατοίκους αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχούν οκτώ περίπου. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις. Μόνο το ΠΓΝΙ διαθέτει 500 συμβασιούχους εργαζόμενους.«Είναι καιρός η ελληνική πολιτεία να μη μείνει στα ευχολόγια και να κοιτάξει μπροστά», σημείωσε ο κ. Φλούδας.

Την Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποιεί στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας και στις Υγειονομικές περιφέρειες, ζητώντας να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός του κλάδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού, όπου ο ένας θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και ο δεύτερος τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων,δημιουργώντας αδικίες εντός των τμημάτων.

Ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο με διακριτά όρια ζήτησε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, νοσηλευτής Λεωνίδας Σαφαρίκας. «Οι νοσηλευτές ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αφού το κατάλαβαν όλοι, καιρός είναι να δείξουν έμπρακτα τις ευχαριστίες τους. Σε όσους θέλουν τον διαχωρισμό του κλάδου λέω μόνο ότι τα χειροκροτήματα δεν πήγαιναν σε ορισμένους, αλλά σε όλους», σημείωσε.

Τον ιδιαίτερο και σπουδαίο ρόλο των νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας σημειώνει σε μήνυμά της η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας ότι απαιτούνται ενιαίος νοσηλευτικός κλάδος, μόνιμες προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, και ειδικό μισθολόγιο στο ΕΣΥ.
Επίσης, καταγγέλλει τις πρακτικές ρεβανσισμού, ευνοιοκρατίας και πελατειακού κράτους στη διοίκηση του ΕΣΥ, σε βάρος του μάχιμου νοσηλευτικού προσωπικού, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μάχης με τον κορωνοϊό. «Τους ευχαριστούμε για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για τη φροντίδα της ανθρώπινης ζωής. Για το χαμόγελο μετά από μια εφημερία που τελείωσε νικηφόρα. Για το δάκρυ και την παρηγοριά στις αναπότρεπτες απώλειες», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων