ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων

Σε μια ακόμη κινητοποίηση προχώρησαν οι νοσηλευτές με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ, που προκήρυξε στάση εργασίας, και του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην σύσταση δύο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού, που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για μια απόφαση, ωστόσο, που διχάζει και τον ίδιο τον κλάδο, στον οποίο είναι ενταγμένοι κυρίως νοσηλευτές απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δεδομένο ότι οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές ιδρύθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Το υπουργείο προωθεί τον διαχωρισμό των κλάδων σε Δ.Ε. και Π.Ε., κάτι όμως που αναμένεται να έχει συνέπειες και στο μισθολογικό κομμάτι, ακόμη και για εργαζόμενους με πολλά χρόνια υπηρεσίας, παρόλο που μέχρι σήμερα όλα τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν τα ίδια καθήκοντα.

Στον διαχωρισμό του κλάδου, ζητώντας έναν ενιαίο με διακριτά καθήκοντα, διαφωνούν ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, που στήριξαν τις χθεσινές κινητοποιήσεις πανελλαδικά.Στα Γιάννενα, η διαμαρτυρία έγινε στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με την παρουσία του προέδρου του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστου Γρίβα, που τόνισε πως ο διαχωρισμός αυτός θα φέρει αναστάτωση και ουσιαστικά θα δημιουργήσει εργαζομένους δύο ταχυτήτων.

«Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα, με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα,να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων, εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών», σημείωσε.

Για πολυδιάσπαση και εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών, με στόχο την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, έκανε λόγο εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας και του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ ο Γιώργος Πρέντζας.

«Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας,με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν με μεταβατικές διαδικασίες οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα, και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς», σημείωσε.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της 6ης ΥΠΕ Μαρία Μπουρομήτρου, υπογράμμισε πως οι 12.000 νοσηλευτές ΔΕ εδώ και 30 χρόνια, πριν τη δημιουργία των πανεπιστημιακών σχολών, στηρίζουν το ΕΣΥ και δε δέχονται τον τίτλο του «βοηθού νοσηλευτή», αφού διεκπεραιώνουν όλες τις λειτουργίες του νοσηλευτή.

«Θέλουμε ενιαίο κλάδο με διακριτούς ρόλους. Ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τελικής πτώσης», σημείωσε.

 

Σχετικά άρθρα

Έθεσαν αιτήματα, περιμένουν λύσεις

Αναζητείται λύση για να μην αποκοπούν

Γεωργία Χαλάτση

Αγιασμός με διαμαρτυρίες για την συγχώνευση τμημάτων