ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Στην πρίζα» μπήκε ξανά η αγορά

Γέμισε ζωή και κόσμο το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα, επαναλειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα.

Η «πρεμιέρα» ανέδειξε αφενός την ανάγκη του κόσμου να βγει και να επανέλθει στους ρυθμούς της καθημερινότητας, αφετέρου την καλή ψυχολογία που υπάρχει, παρά την πρωτοφανή και δύσκολη κατάσταση που πέρασε η χώρα.

Στους δρόμους και τους πεζόδρομους, πάντως, τίποτα δε θύμιζε την πανδημία του κορωνοϊού, πλην των μασκών που φορούσαν αρκετοί πολίτες, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, ο κόσμος σε αρκετές περιπτώσεις, περπατώντας στα πεζοδρόμια, ήταν ανέφικτο να κρατήσει τις αποστάσεις των δύο μέτρων.

Σε κάποια καταστήματα δημιουργήθηκαν και μικρές ουρές, καθώς, λόγω των αυστηρών μέτρων, έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός. Επίσης, ουρές δημιουργήθηκαν από νωρίς το πρωί σε υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, που άνοιξε ξανά τα καταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έγινε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, καθώς ένα «στοίχημα» για τους επαγγελματίες είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διώξουν τον φόβο που έχει δημιουργηθεί.Έτσι, σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπάρχουν υγρά αντισηπτικά και μάσκες, που χορηγούνται στους πελάτες εφόσον το επιθυμούν. Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο Υγείας.

Στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι επιλέγουν να φορούν μάσκα, ενώ είναι τακτικοί οι καθαρισμοί τόσο των επιφανειών, όσο και των δοκιμαστηρίων, στην περίπτωση των καταστημάτων ενδυμάτων. Αρκετοί καταστηματάρχες έχουν προμηθευθεί ατμοκαθαριστές, με τους οποίους καθαρίζουν όλα τα ρούχα, αφού τα δοκιμάσει κάποιος πελάτης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στα ράφια, όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων Τζένη Κωστή.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία των πελατών μας, το κάνουμε, αν μας δώσουν και κάποιες άλλες οδηγίες, θα τις ακολουθήσουμε, για να προχωρήσουμε όσο γίνεται καλύτερα μέσα στο καλοκαίρι. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κρατάμε ασφαλείς τους πελάτες μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φίλοι μας. Θέλουμε να είναι καλά, θέλουμε να τους βλέπουμε στα καταστήματά μας», σημείωσε η κ. Κωστή, καλώντας τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να μπορέσουν και τα καταστήματα να ορθοποδήσουν ξανά και να μην οδηγηθούν σε λουκέτο.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η κ. Κωστή, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, καθώς το επίδομα των 800 ευρώ δεν μπορούσε παρά να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών τους για αυτό το διάστημα που δεν υπήρχαν εισοδήματα. «Το επίδομα δεν είναι στήριξη των επιχειρήσεων», σημείωσε.

Στήριξη της τοπικής αγοράς

Να συνοδευθεί η επανεκκίνηση με την στήριξη της τοπικής αγοράς ζήτησε και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που ξεκίνησε σχετικές διαδικτυακές αναρτήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε ότι απαιτούνται «ισχυρότερες δόσεις ρευστότητας», από την πλευρά της πολιτείας, προς τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το θέμα αυτό θα απασχολήσει τηλεδιάσκεψη που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Δημητρίου με τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς τα Επιμελητήρια ζητούν πιο άμεσες διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας.

«Συνεχώς ενοχλούμε, συνεχώς επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει λίγο ο τρόπος με τον οποίο θα μπει χρήμα στην αγορά. Γίνεται με πολύ δύσκολα βήματα, γι’ αυτό θα επανέλθουμε, για να δούμε αν αυτό το μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, και δεν εισάκουσε την πρόταση των Επιμελητηρίων για μια οριζόντια ενίσχυση, αποδίδει τελικά τα αναμενόμενα», σημείωσε.

Σύγχυση με το ωράριο

Σε ό,τι αφορά το ωράριο πάντως των καταστημάτων στα Γιάννενα επικρατεί μια σύγχυση, καθώς άλλοι καταστηματάρχες ακολουθούν αυτό που ανακοινώθηκε πανελλαδικά, δηλ. συνεχόμενο ωράριο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, και άλλοι αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, δηλ. το καθιερωμένο εδώ και χρόνια ωράριο.

Μάλιστα, ο κ. Δημητρίου ζήτησε αν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί ενιαίο ωράριο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση στους καταναλωτές, προκρίνοντας αυτό που ακολουθείται πανελλαδικά, με δεδομένο ότι λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες και τα μέτρα ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού.

Σχετικά άρθρα

Ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα

Σε κλίμα ανησυχίας η επιστροφή στα σχολεία

Ανοίγουν τα φροντιστήρια μόνο για υποψηφίους εξετάσεων

Ηπειρωτικός Αγών