ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τα πρώτα προς δημοπράτηση το Open Mall των Ιωαννίνων

Έτοιμο προς δημοπράτηση είναι το πρώτο από τα έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στην «ομπρέλα» του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), στο οποίο συμπράττουν δήμος Ιωαννιτών και Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με στόχο να δώσουν το «φιλί της ζωής» στη λεγόμενη παλιά αγορά.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών θα κληθεί να προχωρήσει στην έγκριση κατασκευής και έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων», το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στο μεγάλο παζλ του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ανέρχεται στο ποσό των 1.260.000 ευρώ με Φ.Π.Α. με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Το έργο περιλαμβάνει αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας (ανακατασκευή του κυβολιθόστρωτου και εξομάλυνση υψομετρικών διαφορών), ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα, προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, φύτευση, αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε ένα έτος από την ανάδειξη του αναδόχου.
Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ και η περιοχή στην οποία θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις (περιοχή παρέμβασης) στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Πατρ. Ευαγγελίδη.
Ο δήμος Ιωαννιτών θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης, καθώς, εκτός από το έργο που οδεύει άμεσα προς δημοπράτηση, θα ακολουθήσουν δύο υποέργα, με το πρώτο να αφορά την εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων και το δεύτερο την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου wi-fi, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής», που στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού, κυρίως, και χονδρικού εμπορίου, σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης. Οι δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους ,στο πλαίσιο μιας έξυπνης και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Το έργο αποτελεί «κληρονομιά» της προηγούμενης δημοτικής αρχής στη νέα, η οποία το ενέταξε στις άμεσες προτεραιότητές της. Μετά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και την έγκριση του προϋπολογισμού, απαιτήθηκε να υπάρξει μια πυκνή αλληλογραφία με τον κεντρικό διαχειριστή της δράσης, καθώς είναι από τα πρώτα που φτάνουν στο στάδιο της δημοπράτησης.

Σχετικά άρθρα

«Μικρός ο κουμπαράς» για τις προσόψεις

Κριτική σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Αναβάθμιση προσόψεων με στόχο την απόκτηση ταυτότητας