ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με μάσκες, γάντια και σχετικές αποστάσεις ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς

Με μάσκες στα πρόσωπα, γάντια στα χέρια, που κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα, αλλά και σχετικές αποστάσεις διαδήλωσαν 300 περίπου άτομα στους δρόμους των Ιωαννίνων, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά.

Μέλη σωματείων, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στο ΠΑΜΕ, δυνάμεις του ΚΚΕ και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η πορεία ήταν κοινή μέχρι το ύψος της περιφέρειας, με την κεφαλή της να στρίβει προς το εμπορικό κέντρο, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνέχισαν μέχρι το ύψος της Ακαδημίας.
Για μια ημέρα σύμβολο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Έξαρχος, δηλώνοντας ότι η εργατική τάξη είναι ανυποχώρητη στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και δε θα ξαναπληρώσει και αυτή την κρίση. «Βγάλαμε συμπεράσματα από αυτή την πανδημία ποιοι είναι οι χρήσιμοι και ποια τα παράσιτα», τόνισε χαρακτηριστικά και απεύθυνε κάλεσμα στην εργατική τάξη να ενισχύσει τα σωματεία.
Το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε δώδεκα ακόμη περιφερειακές συγκεντρώσεις σε συνοικίες της πόλης και χωριά, προκειμένου να μη γίνουν μετακινήσεις προς την κεντρική πορεία, ενώ δε συμμετείχαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του, που κατέθεσαν συμβολικά στεφάνια με κόκκινα γαρύφαλλα στο Μνημείο του Πολυτεχνείου.
«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η σημερινή εκδήλωση είναι εντελώς συμβολική. Οι αγώνες μας, όμως, στους δρόμους το επόμενο διάστημα δε θα είναι συμβολικοί», τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, σημειώνοντας πως το δίμηνο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αποτέλεσε την αφορμή για να καταπατηθούν δικαιώματα.
Στο Μνημείο του Πολυτεχνείου βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος. «Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης και αγώνων. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, της Πρωτομαγιάς του 1924, του Μάη του 1936, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής που εκτελέστηκαν από τους ναζί την 1η Μαΐου του 1944. Σε μέρες εγκλεισμού και πανδημίας, επιχειρείται η νομοθέτηση μέτρων που απειλούν τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, επικαιροποιώντας την ανάγκη υπεράσπισης μισθών, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος για δωρεάν πρόσβαση όλων στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να δικαιώσουμε τους αγώνες του λαού μας, αλλά και να δώσουμε όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλους, για να μείνουμε όλοι όρθιοι», ανέφερε σε δήλωση της η κ. Τζούφη.
Η Τοπική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση πριν την πορεία του ΕΚΙ στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο, αφού προηγουμένως κρεμάστηκε ένα γιγαντοπανό στο Ρολόι. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από τη γραμματέα της Τ.Ε. Ιωαννίνων Μαρία Ανδρεάδου, η οποία τόνισε πως ο κορωνοϊός κατάφερε να σπάσει τη βιτρίνα του καπιταλισμού των ψεύτικων δυνατοτήτων και να αποκαλύψει περίτρανα την ανεπάρκεια του καπιταλισμού στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Ακολούθησε αφιέρωμα από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ σε πρωτομαγιές, που δεν είναι και τόσο γνωστές, όπως αυτή του 1929-1930 αλλά και άλλες πριν και μετά, που διατηρούν την επικαιρότητα τους ακόμα και σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Σε προεκλογικούς τόνους τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας